Järjestö: Maailmanpankin terveysaloite hyödyttää vain rikkaita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestö: Maailmanpankin terveysaloite hyödyttää vain rikkaita

Maailmanpankilla on Afrikassa yksityisen terveydenhuollon ohjelma, joka on rahoittanut muun muassa puolen vuoden palkan verran maksavia äitiyspakkauksia Keniassa.

Maailmanpankin vuosia jatkunut yksityisen sektorin terveysohjelma Afrikassa ei ole onnistunut tavoittamaan köyhiä, sanoo avustusjärjestö Oxfam International.

Järjestön keskiviikkona julkistaman kannanoton mukaan Maailmanpankin yksityisen sektorin rahoituselimen IFC:n pyörittämä Health in Africa -aloite on keskittynyt pumppaamaan rahaa lähinnä kalliisiin kaupunkisairaaloihin, jotka palvelevat pääosin rikkaita asiakkaita.

Health in Africa -aloite perustettiin vuonna 2008. Miljardin dollarin eli noin 770 miljoonan euron hankkeen ideana on tukea yksityisen sektorin terveydenhuoltoa ja tuottaa näin terveyspalveluita ihmisille, jotka eivät niitä vielä saa. Hanketta rahoittavat muun muassa Ranska, Japani ja Alankomaat sekä Bill ja Melinda Gatesin säätiö.

Oxfamin mukaan aloite ei kuitenkaan ole linjassa Maailmanpankin omien sitoumusten kanssa. Niiden mukaan pankki edistää universaalia ja tasa-arvoista terveydenhuoltoa.

Silti Health in Africa -aloitteessa on tuettu esimerkiksi nigerialaista hedelmöityshoitoklinikkaa, jossa yksi hoito maksaa 3 500 euroa. Keniassa toimivassa yksityisessä naistensairaalassa puolestaan yksinkertaisinkin äitiyspakkaus maksaa 358 euroa, joka on keskivertonaiselle jopa puolen vuoden palkka, Oxfam kritisoi. Suurin rahasumma, 72 miljoonaa euroa, on annettu Etelä-Afrikan toiseksi suurimmalle terveydenhuoltoyritykselle, jonka palveluihin ei ole varaa edes monilla vauraimmilla eteläafrikkalaisille.

IFC painotti perusteli hanketta aikoinaan muun muassa sillä, että monissa Afrikan maissa yksityinen terveydenhuolto on hallituksen tarjoamaa halvempaa. Oxfamin kuitenkin muistuttaa tutkimuksista, joiden mukaan voittoa tuottava yksityinen terveydenhuolto johtaa harvoin rikkaiden ja köyhien väliseen terveystasapainoon. Sen mielestä Maailmanpankin pitäisi keskittyä mieluummin julkisen terveydenhuollon tukemiseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia