Järjestö: Maailmapankki ei puolusta tarpeeksi kriitikoitaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestö: Maailmapankki ei puolusta tarpeeksi kriitikoitaan

Monia Maailmanpankin projektien kriitikoita häiritään ja uhkaillaan, mutta pankki tekee vain vähän estääkseen sen, kritisoi Human Rights Watch.

Monet Maailmanpankin rahoittamien projektien kriitikot joutuvat uhkailun, häirinnän tai tekaistujen syytteiden kohteeksi, mutta pankki itse tekee vain vähän estääkseen sen, kritisoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Järjestön tuoreen raportin mukaan ainakin Kamobdžassa, Intiassa, Ugandassa ja Uzbekistanissa hallitukset ja vaikutusvaltaiset yritykset ovat kostaneet ihmisille, jotka ovat kritisoineet Maailmanpankin ja sen yksityisen sektorin lainoittajan IFC:n toimia. Esimerkiksi Ugandassa IFC:hen liittyviä pakkohäätöjä tutkineet järjestö ja toimittaja saivat tappouhkauksia, raportissa kerrotaan.

Kostoiskujen tultua ilmi Maailmanpankki on kuitenkin jättänyt uhrit oman onnensa nojaan ja pysynyt hiljaa tai turvautunut hiljaiseen diplomatiaan, raportissa kerrotaan. Myöskään Maailmanpankin ja IFC:n omat sisäiset valitusmekanismit eivät sen mukaan toimi riittävän hyvin. Raportin mukaan Maailmanpankin pitäisi painostaa hallituksia enemmän, koska sillä on valtaa vaikuttaa niihin.

"Maailmanpankki ei ole kehittänyt johdonmukaista käytäntöä tunnistaa kostot ja vastata niihin. Pääjohtaja [Jim Young] Kimin pitäisi ottaa johtajuus ja luoda ympäristö, jossa ihmiset voivat vapaasti jakaa näkemyksiään, etenkin kriittisiä, jotka liittyvät pankin investointeihin, ilman pelkoa kostosta", sanoo HRW:n edustaja Jessica Evans.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Maailmanpankki on kommentoinut HRW:n raporttia sanomalla, että se toimii mandaattinsa rajoissa arvioidakseen kostot niiden tultua ilmi. Pankin mukaan se on myös avoin keskustelulle.

Maailmanpankin projektit ovat saaneet usein kritiikkiä esimerkiksi niihin liittyvien väestön pakkosiirtojen takia. Aiemmin keväällä paljastui, että pankki rikkoi Etiopiassa omia sääntöjään, kun se ei arvioinut riittävän hyvin pakkohäätöihin johtaneen peruspalveluohjelman riskejä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia