Järjestö: Monet toimittajien murhat selvittämättä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestö: Monet toimittajien murhat selvittämättä

Maailmassa on 14 maata, joissa on selvittämättä viisi tai useampi toimittajan murhaa.

Maailmassa on 14 maata, jossa on selvittämättä vähintään viisi toimittajan murhaa. Vaikein paikka on Somalia, käy ilmi lehdistönvapausjärjestö Committee to Protect Journalistsin (CPJ) selvityksestä.

Järjestö tarkastelee selvittämättömiä toimittajien murhia vuoden 2005 ja tämän vuoden elokuun lopun välillä. Murhia tarkastellaan suhteessa väkilukuun.

Somaliassa on ainakin 30 selvittämätöntä toimittajien murhaa. Tilanne on paha myös Irakissa ja Syyriassa, joissa ääriliike Isis on tappanut ja siepannut toimittajia viime aikoina.

CPJ:n listan neljännellä ja viidennellä sijalla ovat Filippiinit ja Etelä-Sudan. Etelä-Sudan nousi listalle tänä vuonna muun muassa ajoneuvosaattueeseen tehdyn, viiden toimittajan hengen vaatineen iskun vuoksi. Uutena listalla viime vuoteen verrattuna on myös Bangladesh, jossa on murhattu tänä vuonna neljä ateistista blogikirjoittajaa. Vain yksi maa, rauhoittunut Kolumbia, on pudonnut listalta.

Katsauksen mukaan 96 prosenttia uhreista on paikallisia toimittajia, joista monet kirjoittavat politiikasta ja korruptiosta. Murhaa edeltää usein uhkaus.

Yhteensä tänä vuonna on tapettu CPJ:n mukaan 44 toimittajaa. Vaarallisin maa on ollut Charlie Hebdo -iskujen vuoksi Ranska.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia