Järjestöt: Bradley Manningin tuomio osoittaa lain aukot | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: Bradley Manningin tuomio osoittaa lain aukot

Ihmisoikeusrikkomusten paljastamista ei pitäisi laskea vakoiluksi, järjestöt kritisoivat.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet kovin sanoin yhdysvaltalaisen tietovuotajan Bradley Manningin toteamista syylliseksi useisiin vakaviin rikoksiin.

"Hallituksen painopisteet ovat ylösalaisin. Yhdysvaltain hallitus on kieltäytynyt tutkimasta syytöksiä kidutuksesta ja muista kansainvälisen lain rikkomuksista todisteita huolimatta. Silti se päätti syyttää Manningia, joka näytti vain yrittävän tehdä oikein – paljastaa hallituksen laittomuuksia", kritisoi Amnestyn kansainvälisen lain ja politiikan osaston johtaja Widney Brown järjestön kannanotossa.

Yli 700 000 salaista dokumenttia verkkoyhteisö Wikileaksille vuotanut entinen armeijan sotilas Manning todettiin eilen syylliseksi useimpiin 22 häntä kohtaan nostetusta syytekohdasta, joista osan hän oli tunnustanut aiemmin. Vaikka vakavin syytöksistä, vihollisen avustaminen, kaatui, teoriassa hän voi saada jopa 136 vuoden vankeustuomion.

Manningin vuotamat dokumentit paljastivat muun muassa Yhdysvaltain joukkojen tekemiä siviilien murhia. Amnestyn mielestä se, että Manning paljasti kansainvälisen lain rikkomuksia, olisikin pitänyt ottaa oikeudessa huomioon.

Järjestöt ovat kritisoineet myös sitä, että Manning tuomittiin muun muassa vuonna 1917 säädetyn vakoilusäädöksen rikkomisesta.

"Tietojen vuotamisesta lehdistölle yleisen edun nimissä ei pitäisi saada vakoilusyytettä", toteaa Yhdysvaltain kansalaisvapauksien liiton ACLU:n projektijohtaja Ben Qizner.

Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) kritisoi säädöstä, sillä sen ansiosta hallituksen ei tarvinnut todistaa vuodettujen tietojen vahingoittaneen kansallista turvallisuutta. Manning ei myöskään voinut puolustaa itseään osoittamalla, että tieto olisi ollut tärkeä yleisen edun nimissä.

"Manningin oikeudenkäynti osoittaa, että Yhdysvaltain on uudistettava lakeja, joiden pohjalta se on syyttänyt tietovuotajia", HRW:n tiedotteessa todetaan.

Amnestyn mukaan syyskuun 11:nnen terrori-iskujen jälkeen Yhdysvallat on käyttänyt kansallista turvallisuutta verukkeena kansainvälisen lain rikkomuksille.

"Ei ole vaikea vetää johtopäätöstä, että Manningin tuomiossa on kyse viestin lähettämisestä: Yhdysvaltain hallitus tulee perääsi, jos aiot paljastaa todisteita sen laittomuuksista", Brown toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia