Järjestöt kantelivat Stora Ensosta YK:lle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt kantelivat Stora Ensosta YK:lle

Metsäjätti on tehnyt vain vähän konkreettisia parannuksia kiistellyssä Kiinan-projektissaan, sanovat järjestöt.

Yksitoista järjestöä on kannellut YK:lle metsäyhtiö Stora Enson eukalyptusplantaaseista sekä rakenteilla olevasta kartonkitehtaasta Guangxissa Kiinassa.

Mukana valituksessa on suomalaisia ja kansainvälisiä järjestöjä sekä Stora Enson toimista dokumenttielokuvan tehnyt ohjaaja Mika Koskinen.

"Maakiistat ovat todistetusti aiheuttaneet jo kaksi kuolemantapausta ja useita väkivaltaisuuksia, mutta nämä ovat mahdollisesti vain jäävuoren huippu. YK:n ihmisoikeuskomission täytyy tutkia tilanne ja tarjota ratkaisuja, sillä muut keinot ihmisoikeuksien suojelemiseksi Guangxissa eivät ole toimineet", sanoo Noora Ojala Suomen Maan ystävistä järjestöjen tiedotteessa.

Kantelu on osoitettu YK:n ihmisoikeusneuvostolle niin sanotulla 1503-valitusmenettelyllä, joka on tarkoitettu yksittäisille kansalaisille sekä järjestöille.

Stora Ensosta on jätetty myös toinen valitus YK:n Global Compact -aloitteelle, jonka tarkoituksena on edistää yritysten yhteiskuntavastuuta. Stora Enso on aloitteessa mukana. Järjestöjen mukaan Global Compact on jo vaatinut Stora Ensolta vastauksia 11. huhtikuuta mennessä.

Kritiikkiä myös Heidi Hautalalle

Stora Ensoa syytettiin jo vuonna 2009 kytköksestä Guanxin viranomaisten ja paikallisten välisiin maakiistoihin, joissa viljelijöiden maita oli raivattu eukalyptuspuiden tieltä epäreiluin ehdoin ja jopa väkivalloin. Yhtiö lupasi ryhtyä selvittämään epäselviä maanvuokratapauksia.

Järjestöt eivät ole toimintaan tyytyväisiä.

"Tilanne alueella kertoo Stora Enson tehneen hyvin vähän konkreettisia parannuksia. Ongelmallisesta eukalyptus-monokulttuuristrategiasta pidetään kiinni, uhrit ovat jääneet vaille korvauksia, eikä yhtiön maankäytön vaikutuksia alueen luonnon monimuotoisuuteen ja paikallisten elinkeinoihin juuri ole huomioitu", Koskinen sanoo.

Kantelun jättäneet kritisoivat myös valtion omistajaohjauksesta vastaavaa ministeriä Heidi Hautalaa siitä, että Stora Enson ongelmallinen toiminta on jätetty huomiotta.

Kepa.fi:n haastatteleman Stora Enson Global Identity -yksikön johtajan Lauri Peltolan mukaan muutoksia on tapahtunut. Hänen mukaansa ongelmalliset sopimukset on käyty läpi ja yli neljäsosa niistä on korjattu.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia