Järjestöt kyseenalaistavat Shellin version Nigerian öljytuhoista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt kyseenalaistavat Shellin version Nigerian öljytuhoista

Shell on tarkoituksella vääristellyt öljyvuotojen syitä, määriä ja puhdistustoimenpiteiden laajuutta, sanovat Amnesty ja nigerialainen CEHRD.

Amnesty International ja nigerialainen kansalaisjärjestö CEHRD syyttävät öljyjätti Shelliä Nigerian öljyvuototutkimusten vääristelystä.

Järjestöjen julkaiseman raportin mukaan Niger-joen suistossa toimiva Shell on tarkoituksella ilmoittanut vääriä tietoja sekä öljyvuotojen syistä ja määristä että puhdistustoimenpiteiden laajuudesta.

"Shell on epärehellinen Nigerin toimintojensa aiheuttamista tuhoista. Uusi todistusaineisto osoittaa, että Shellin tietoihin öljyvuodoista ei ole luottamista", Amnestyn kansainvälisten asioiden johtaja Audrey Gaughran toteaa.

Amnestyn mukaan yhtiöiden itsensä tuottaman raportoinnin heikkoudet ovat erityisen merkittäviä siksi, että öljyvuototapauksissa - joita Nigeriassa sanotaan tapahtuvan vuosittain satoja - yhtiöiden korvausvaatimukset määräytyvät niiden itsensä tuottaman tiedon perusteella, eikä väitteitä tarvitse täydentää ulkopuolisilla todisteilla.

Järjestöt ja nigerialaiset maanviljelijät ovat vaatineet Shelliä vastuuseen öljyvuodoista, joista on aiheutunut laajaa vahinkoa Nigerian maataloudesta ja kalastuksesta riippuvaisten yhteisöjen ruoka- ja vesivaroille. Tammikuussa hollantilainen tuomiostuin hylkäsi korvausvaatimukset Shellin emoyhtiötä vastaan, mutta tuomitsi tytäryhtiön Shell Nigerian maksamaan korvaukset yhdelle viljelijälle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia