Järjestöt: Maailmanpankki edistää maiden rohmuamista

08.05.2012

 

Maan haalinnan jälkiä Ugandassa. (Kuva: Friends of the Earth International / cc 2.0)Maan haalinnan jälkiä Ugandassa. (Kuva: Friends of the Earth International / cc 2.0)Maailmanpankki on yksi syypää siihen, miksi yritykset ja kansainväliset sijoittajat haalivat maata kehitysmaista kasvavalla vauhdilla, sanovat järjestöt.

Muun muassa kansainvälisen Maan ystävät -järjestön sekä viljelijöiden La Via Campesina -liikkeen mukaan Maailmanpankin politiikka on kannustanut Afrikan ja muiden maiden hallituksia yksityistämään maata ja ryhtymään teolliseen maanviljelykseen. Lisäksi pankki antaa pääomaa ja takuita monikansallisille sijoittajille, järjestöt sanovat Guardian-lehden mukaan.

Järjestöt kritisoivat myös Maailmanpankin vuonna 2010 käyttöön ottamia vastuullisten maatalousinvestointien periaatteita. Niiden mukaan periaatteet vain laillistavat maan haalimisen paikallisten oikeuksien suojelemisen sijaan.

Maan ystävien tuoreen raportin mukaan Ugandassa Maailmanpankin investointihaara IFC antoi 10 miljoonaa dollaria projektiin, joka vei 10 000 hehtaaria maata palmuöljyplantaaseja varten. Paikalliset menettivät veden ja laidunmaansa.

Maailmanpankki on vastannut kritiikkiin sanomalla, että monissa maissa se on pikemminkin tukenut ihmisten maanomistusoikeuksia ja että vastuulliset investoinnitkin ovat mahdollisia.

Myös muut järjestöt ovat viime aikoina kritisoineet maan ostamista ja vuokraamista kehitysmaista, sillä vaikka niissä usein luvataan töitä paikallisille, nämä joutuvat usein mailtaan pois ja menettävät elinkeinonsa. Lisääntyneen viljelysmaan ja biopolttoaineiden kysynnän vuoksi viime vuosina teollisuusmaat ja sijoittajat ovat ostaneet tai vuokranneet maata kehitysmaista Guardianin mukaan 80–230 miljoonaa hehtaaria.