Järjestöt Mekongin patohankkeesta: "Pöyry kuin asekauppias"

13.04.2012

 

Rakennettavaksi kaavailtu alue vuonna 2011. (Kuva: International Rivers / cc 2.0)Rakennettavaksi kaavailtu alue vuonna 2011. (Kuva: International Rivers / cc 2.0)International Rivers -järjestö syyttää suomalaista Pöyry-konsulttiyhtiötä megaluokan ympäristökatastrofin mahdollistamisesta, verraten yhtiötä asekauppiaaseen, joka ei halua kantaa vastuuta liiketoiminnastaan, kertoo Kepa.fi.

Syytösten takana on 3,5 miljardin dollarin Xayaburin suurpadon suunnitelmat, jotka ovat saanet vihreän valon konsulttiyhtiöltä.

Patohankkeet Mekong-joen pääuomassa ovat suuri konfliktin aihe paikallisyhteisöjen välillä, koska toteutuessaan niillä on vaikutuksia yli valtioiden rajojen. Xayaburin patohanke joutui pysähdyksiin viime vuoden puolella Laosin naapurimaiden ja kansalaisjärjestöjen vastustuksen myötä, koska tahot ovat huolissaan jokivirtausten muutosten vaikutuksesta kalastoon, maanviljelyyn, ja ihmisten elinkeinojen kestävyyteen ja vaativat lisäselvityksiä ympäristökatastrofin välttämiseksi.

Toukokuussa 2011 Laosin hallitus palkkasi Pöyry-yhtiöt arvioimaan, ovatko suunnitelmat Mekongin jokikomission suositusten mukaiset. Pöyry kritisoi hankkeen ympäristövaikutuksia, mutta sanoi, että hanketta voi jatkaa.

Siemenpuun, Maan ystävien ja International Rivers -järjestön edustajien mukaan yhtiön suositukset raportissaan saattavat Pöyryn osavastuuseen patohankkeen etenemisessä, ja yhtiön pitäisi käyttää vaikutusvaltaansa hyväkseen rakennusprojektin pysäyttämiseksi.

Pöyryn edustaja Mika Pohjonen on kiistänyt syytökset yhtiötä vastaan, ja torjuu ympäristöjärjestöjen vaatimukset hankeen puutteiden julkistamiseksi jokikomissiolle.

Pohjonen painottaa, että vaikka yhtiö ei sen koommin kannata eikä vastusta hanketta, Pöyryllä ei ole päätösvaltaa patohankkeen suhteen. Hänen mukaan Pöyryn vastuu asiassa päättyi raportin kirjoittamiseen, jonka pohjalta Laoksen hallitus ja thaimaalaiset sähköyhtiöt ovat tehneet omat tulkintansa etenemistahdin suhteen.