Järjestöt: Naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen sopimus vesittymässä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: Naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen sopimus vesittymässä

Suomi on ratifioimassa Istanbulin sopimuksen, mutta velvoitteita ei täytetä, sanovat järjestöt.

Hallitus antoi torstaina esityksen eduskunnalle eurooppalaisen naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen sopimuksen ratifioinnista Suomessa.

Suomalaisjärjestöjen mukaan ratifiointi on kuitenkin puutteellinen, sillä esitys ei täytä sopimuksen velvoitteita. Merkittäviä parannuksia uhripalveluihin ei tehdä, järjestöt sanovat kannanotossaan, jonka on allekirjoittanut muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Sopimus velvoittaa valtiot muun muassa perustamaan matalan kynnyksen tukikeskuksia, 24 tuntia vuorokaudessa auki olevan auttavan puhelimen ja lisäämään seksuaalisen väkivallan uhrien palveluita ja turvakotipaikkoja.

Hallituksen esityksessä ei kuitenkaan luvata perustaa tukikeskuksia, ja auttavaa puhelinta ja raiskauskriisikeskusta vasta luvataan selvittää, järjestöt kritisoivat.

Järjestöt ovat lobanneet sen puolesta, että Suomi varaisi riittävät resurssit sopimuksen toimeenpanolle. Hallituksen esityksessä erillisrahoitusta työlle ei kuitenkaan luvata. Väkivallan vastainen työ ei siis saa vakinaista asemaa, kannanotossa todetaan.

Naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemistä koskeva Istanbulin sopimus avattiin allekirjoituksille vuonna 2011, ja Suomi oli ensimmäisten allekirjoittajien joukossa. Aiemmissa kansainvälisissä arvioissa Suomi on  saanut kritiikkiä riittämättömistä toimenpiteistä naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia