Järjestöt pettyivät meppien biopolttoainelinjaukseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt pettyivät meppien biopolttoainelinjaukseen

Parlamentin asettama rajoitus ei ole tarpeeksi kunnianhimoinen biopolttoaineongelmien ratkaisemiseksi, sanovat järjestöt.

Euroopan parlamentti on päässyt sopuun bioetanolin ja -dieselin rajoituksista EU-maiden liikenteessä pitkällisten neuvottelujen päätteeksi. Parlamentin tekemän päätöksen mukaisesti vuoteen 2020 mennessä kuusi prosenttia kaikesta käytetystä polttoaineesta saa olla viljelykasviperäistä biopolttoainetta.

Ympäristöjärjestöt ovat pettyneitä päätökseen, joka on heidän mukaansa jäänyt liian lieväksi, jotta sillä voisi puuttua biopolttoaineiden tuotannosta ja käytöstä seuraaviin globaaleihin ongelmiin.

"Päätös on valju kompromissi, jonka seurauksena täysin estettävissä ollut nälkä ja ympäristötuho tulevat jatkumaan. Kuuden prosentin yläraja on reilusti nykyisen kulutustason yläpuolella", arvioi Oxfamin EU:n biopolttoaineiden asiantuntija Marc Olivier Herman järjestön tiedotteessa.

Komission ehdotuksessa viljelykasvipohjaisten biopolttoaineiden osuutta oltaisiin rajoitettu viiteen prosenttiin. Tiukaksi mennyttä äänestystä oli edeltänyt voimakas lobbaus sekä teollisuuden että kansalaisjärjestöjen taholta. Muun muassa Oxfam ja Maan Ystävät olivat yhteisessä suosituspaperissaan vaatineet rajoituksia tiukemmiksi sekä epäsuoran maankäytön vaikutusten sisällyttämistä päästöjen laskentaan. Lisäksi järjestöt luovuttivat parlamentille 240 000 allekirjoituksen adressin, jossa vastustettiin ruoan käyttämistä polttoaineena.

Herman syyttääkin meppejä biopolttoaineteollisuuden ja maatalouden lobbareiden edun asettamisesta valitsijakunnan ja maailman nälkää näkevien edelle.

"Tämän seurauksena miljoonien altistuminen ruoan hinnan heilahteluille, metsäkadolle ja maan anastuksille jatkuu", hän sanoo.

Parlamentti ei antanut komissiolle mandaattia neuvotteluihin Euroopan neuvoston kanssa, joten asia siirtyy seuraavaksi jäsenvaltioiden käsittelyyn.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia