Järjestöt toivovat Suomelta ryhtiliikettä yritysten ihmisoikeusvastuun varmistamisessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt toivovat Suomelta ryhtiliikettä yritysten ihmisoikeusvastuun varmistamisessa

Lukuisten epäeettisestä toiminnasta kiinni jääneiden suomalaisyritysten skandaalien jälkeen on aika tunnustaa, että yritystoiminnan vastuullisuutta ei voi jättää vain yritysten hyvän tahdon varaan, toteavat Kepa ja Finnwatch.

Viattomuuden aika on ohi. Lukuisten epäeettisestä toiminnasta kiinni jääneiden suomalaisyritysten skandaalien jälkeen on aika tunnustaa, että yritystoiminnan vastuullisuutta ei voi jättää vain yritysten hyvän tahdon varaan.

"Hallituksen tehtävä on huolehtia, että suomalaiset yritykset, toimivat ne missä päin maailmaa tahansa, kunnioittavat ihmisoikeuksia", sanoo Kepan kehityspoliittinen asiantuntija Aino Pennanen.

Hallitusohjelmaan kirjattu tavoite suomalaisyritysten toimimisesta edelläkävijänä yritysvastuuasioissa ei ole tähän mennessä tuottanut tulosta. Oikeilla toimilla kurssi kuitenkin ehditään kääntämään vielä tämän hallituskauden aikana.

"Hallituksella on nyt tuhannen taalan paikka lunastaa lupauksensa", sanoo Pennanen.

Työ- ja elinkeinoministeriössä valmistellaan parhaillaan suunnitelmaa siitä, miten Suomi suojelee yksilöitä yritysten ihmisoikeusloukkauksilta. Suunnitelma pohjautuu YK:n periaatteille, joiden mukaan yritysten tulee kunnioittaa ihmisoikeuksia ja valtioiden puolestaan varmistaa, että näin myös todella tapahtuu.

Järjestöt kannustavat Suomea osana toimintasuunnitelmaa asettamaan yrityksille sitovat velvoitteet arvioida ihmisoikeusriskinsä, ottaa käyttöön keinot niiden ennaltaehkäisemiseksi sekä raportoida toimistaan.

Kuten Finnwatchin tänään ilmestynyt raportti suomalaisyhtiöiden alihankkijoiden vakavista ihmisoikeusloukkauksista osoittaa, huolellisuusvelvollisuus tulee ulottaa suomalaisyhtiöiden omien toimien lisäksi mahdollisiin tytäryhtiöihin ja alihankkijoihin. Suomen on myös varmistettava, että ihmisoikeusloukkausten uhrit saavat oikeussuojaa.

"Toivomme, että yritysvastuusta voisi tulla järjestöjen ja suomalaisten yritysten yhteinen tavoite", Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia