Järjestöt vaativat lasten säilöönoton lopettamista Suomessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt vaativat lasten säilöönoton lopettamista Suomessa

Joukko kansalaisjärjestöjä haluaa hallituksen lunastavan lupauksensa lopettaa ja kieltää lasten säilöönotto Suomessa.

Ihmisoikeuksiin ja maahanmuuttoon keskittyvät kansalaisjärjestöt vaativat, että hallitus toimeenpanee ripeästi lupauksensa kieltää lasten säilöönotto Suomessa.

Hallitusohjemassa luvataan lopettaa ilman huoltajaa Suomeen tulleiden lasten säilöönotto ja kehittää vaihtoehtoisia toimintatapoja.

"Vaikka lasten säilöönoton kieltäminen kirjattiin hallitusohjelmaan, muutoksia lakiin ja käytäntöihin ei ole tehty", huomauttavat Amnesty International, Ensi- ja turvakotien liitto, Ihmisoikeusliitto, Kirkkohallitus, Pakolaisneuvonta, Punainen Risti, Suomen UNICEF ja Vapaa liikkuvuus -verkosto kannanotossaan.

Järjestöjen mukaan lasten säilöönottoa ei voida perustella maahanmuutosta johtuvilla syillä. Kannanotossa muistutetaan, että säilöönotto loukkaa perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia, oikeutta henkilökohtaiseen vapauteen ja liikkumisen vapautta.

Samalla säilössä lasten koulunkäynti keskeytyy eivätkä he pääse leikkimään ja elämään normaalia lapsen elämää. Pitkään säilössä olleet lapset sairastuvat esimerkiksi herkästi masennukseen ja ovat alttiimpia itsemurhayrityksille, kannanotossa muistutetaan.

"Yksikin lapsi säilössä on liikaa", sanovat järjestöt.

Kannanotossa huomautetaan, että Suomi laiminlyö viivyttelyllään velvollisuutensa kunnioittaa, edistää ja suojata lasten ihmisoikeuksia.

YK:n lapsen oikeuksien komitea ja kidutuksen vastainen komitea ovatkin huomauttaneet Suomea lasten säilöönotosta.

Kaavailtu lakimuutos on määrä antaa eduskunnalle vasta ensi keväänä 2014. Järjestöt muistuttavat, että käytäntöä voidaan kuitenkin ohjata parempaan suuntaan jo ennen kaavailtua lakimuutosta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia