Jemen valmistautuu vaaleihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jemen valmistautuu vaaleihin

Jemenin presidentinvaaleissa on vain yksi ehdokas, mutta sekin herättää monissa toivoa.

Helmikuun 21. päivänä pidettävät presidentinvaalit herättävät jemeniläisissä toivoa, vaikka väkivallasta toipuvalla maalla onkin vielä pitkä tie edessään. Maan uusi pääministeri Mohammed Salim Ba-Sindwa uskoo, että vaaleilla on mahdollisuus aloittaa uusi luku maan historiassa.

"Vaalien jälkeen tavoitteena on saada oikeusvaltioperiaate voimaan koko maassa. Se on avain maan puhdistamiseksi korruptiosta ja korruptoituneista viranomaisista. Lakia sovelletaan ensin johtaviin viranomaisiin, vahvoihin ennen heikkoja ja rikkaisiin ennen köyhiä", hän sanoo uutispalvelu IRINin haastattelussa.

Jemeniä 33 vuotta hallinnut presidentti Ali Abdullah Saleh suostui marraskuussa luopumaan vallastaan, nimittämään uuden pääministerin ja järjestämään presidentinvaalit. Vaalit herättävät monissa jemeniläisissä toivoa, sillä jo se, ettei Saleh enää ole presidenttinä, on iso asia.

Ongelmana on, että vaaleissa on vain yksi ehdokas – varapresidentti Abdu Rabu Mansour Hadi, jota tukevat tärkeimmät oppositioryhmät sekä Salehin entiset kannattajat. Käytännössä äänestäjät voivat siis valita vain sen, äänestävätkö vai eivät.

Ihmisoikeusrikkomukset selvittämättä

Jemenin levottomuudet alkoivat tammikuussa 2011, kun hallitus ilmoitti, että perustuslakia korjataan niin, että presidentti Saleh voi asettua ehdolle kuinka monta kertaa tahansa. Taustalla olivat myös Tunisian ja Egyptin vallankumoukset sekä kansan turhautuminen jatkuvaan köyhyyteen, työttömyyteen, korruptioon ja ihmisoikeusloukkauksiin.

Mielenosoitukset ovat johtaneet maassa rajuun väkivaltaan. Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan eteläisessä Taizzin kaupungissa turvallisuusjoukot tulittivat jopa sairaaloita, häätivät potilaita ja estivät ihmisiä saamasta hoitoa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan viime vuonna kuoli yli 200 mielenosoittajaa, kun turvallisuusjoukot hyökkäsivät heidän kimppuunsa. Satoja muita on kuollut erilaisissa muissa aseellisissa kahakoissa.

Tutkimuksia rikkomuksista ei kuitenkaan ole juurikaan tehty. Amnesty on saanut tietoonsa vain yhden tapauksen, jossa tutkitaan mielenosoittajien kuolemia maaliskuussa 2011. YK:n mukaan 78 ihmistä on saanut syytteet, mutta on epäselvää, ovatko he turvallisuusjoukkojen jäseniä.

Järjestöt kritisoivat myös Salehin syytesuojaa. Suostuttuaan vallasta luopumiseen Saleh ja tämän liittolaiset saivat takeet siitä, ettei heitä syytetä väärinkäytöksistä. 

Tänä vuonna Jemenin pääkaupungissa Sana'assa on ollut suhteellisen rauhallista, mutta esimerkiksi Punaisen Ristin kansainvälisen komitean ICRC:n mukaan maassa on edelleen väkivaltaa esimerkiksi Sa'adan, Abyein, Hajjahin ja Adenin alueilla.

Väkivalta on vaurioittanut jo valmiiksi köyhän maan taloutta ja infrastruktuuria ja laukaissut näin humanitaarisen kriisin. Kymmenet tuhannet ihmiset ovat ICRC:n mukaan joutuneet pakenemaan väkivaltaa, ja monet heistä elävät edelleen leireillä, moskeijoissa tai kouluissa. YK:n lastenjärjestön UNICEFin mukaan maassa on myös puhjennut raju tuhkarokkoepidemia.

Maan jo ennalta tulehtunutta ilmapiiriä ovat kiristäneet Yhdysvaltojen maassa tekemät lennokki-iskut, joiden määrän on arvioitu lisääntyneen rajusti viime vuoden aikana.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia