Joka kolmas tuberkuloosipotilas jää ilman hoitoa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Joka kolmas tuberkuloosipotilas jää ilman hoitoa

Lääkkeille vastustuskykyisen tuberkuloosin leviäminen hidastaa epidemian selättämistä, sanoo WHO.

Viime vuonna kolme miljoonaa tuberkuloositapausta jäi havaitsematta ja ilman hoitoa, selviää WHO:n maailmanlaajuisesta tuberkuloosiraportista. Järjestön mukaan luku vastaa kolmasosaa kaikista tuberkuloosiin sairastuneista.

WHO:n mukaan tuberkuloositapaukset ovat yleisimpiä Kaakkois-Aasiassa, Afrikassa ja läntisen Tyynenmeren alueella. Järjestön arvion mukaan diagnosoimattomista tartunnoista lähes kolmannes puhkesi Intiassa.

Tuberkuloosin vastaista kamppailua hidastaa myös lääkkeille vastustuskykyisen (MDR) tuberkuloosin muodon leviäminen, raportissa kerrotaan. Viime vuonna MDR-tuberkuloosiin sairastui arviolta lähes puoli miljoonaa ihmistä, joista vain neljäsosa diagnosoitiin. WHO:n mukaan ongelmana on lisäksi se, että lääkitystä ei ole riittävästi edes diagnosoitujen tapausten hoitamiseen.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan vastustuskykyisen tuberkuloosin päihittämiseksi ei olla tehty lähimainkaan riittävästi toimenpiteitä. Järjestö kehottaa hallituksia, lahjoittajia ja WHO:ta hankkimaan epidemian hoitamiseksi tarvittavan 1,1 miljardin euron lisärahoituksen.

WHO:n mukaan tuberkuloosin aiheuttamat kuolemat ovat vähentyneet lähes puolella sitten 1990-luvun ja lääkityksellä on onnistuttu pelastamaan yli 22 miljoonaa ihmishenkeä. Viime vuonna tuberkuloosiin menehtyi 1,3 miljoonaa henkeä, joista MDR-tapauksia oli 170 000. Kuolemista 95 prosenttia tapahtui köyhissä ja keskituloisissa valtioissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia