Joukkoväkivallan uhka kasvanut eri puolilla maailmaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Joukkoväkivallan uhka kasvanut eri puolilla maailmaa

Syyria, Somalia ja Sudan ovat kärjessä indeksissä, joka mittaa kansanmurhan riskiä maailman maissa.

Laajamittaisen väkivallan uhka on noussut viimeisen vuoden aikana muun muassa Syyriassa, Irakissa, Keski-Afrikan tasavallassa, Egyptissä ja Ukrainassa, sanoo vähemmistöjen ja alkuperäiskansojen oikeuksia puolustava Minority Rights Group International -järjestö.

Järjestön tällä viikolla julkaiseman vuotuisen tutkimuksen (pdf) mukaan Lähi-idässä väkivallan uhkaa nostaa etenkin ääri-islamilainen Isis, mutta hallitsten joukot ovat yleisesti ottaen alueen väestöille suurempi uhka.

Indeksissä listataan maita kansanmurhan, joukkomurhan tai muun systemaattisen väkivallan riskin perusteella. Ykkösenä on Syyria, jonka sisällissodassa on kuollut yli 200 000 ihmistä. Seuraavina ovat Somalia, Sudan, Afganistan ja Irak, jossa kuoli viime vuonna yli 14 000 siviiliä.

Järjestön johtajan Mark Lattimerin mukaan Lähi-idän ja Afrikan valtioiden näkyvyys indeksissä oli ehkä väistämätöntä, mutta huolta herättävät myös kaksi maailman suurvaltaa, Venäjä ja Kiina. Kiina on noussut indeksissä 15 sijaa uiguurimilitanttien autonomiavaatimuksiin liittyvän väkivallan vuoksi. Venäjällä uhkaa nostavat ulkomaalaisvihan kasvu sekä Pohjois-Kaukasuksen islamistien ja hallituksen joukkojen väliset taistelut.

Viime vuonna listalle noussut Ukraina puolestaan on noussut huimat 39 sijaa. Noin kaksi miljoonaa maan asukasta on paennut viime vuonna leimahtanutta väkivaltaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia