Jyri Jaakkolan surmaoikeudenkäynnin määrä alkaa syksyllä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jyri Jaakkolan surmaoikeudenkäynnin määrä alkaa syksyllä

Jaakkolan äiti ei usko, että oikeudenkäynti alkaa – ennen kuin se todella alkaa.

Meksikossa tapetun suomalaisen kansalaisaktivistin Jyri Jaakkolan surmaoikeudenkäynnin on määrä alkaa syyskuussa Meksikossa, kertoo kansalaisjärjestö Uusi Tuuli ry. Vielä on kuitenkin epävarmaa, saadaanko syylliset todella vastuuseen.

"Kuluneen kolmen vuoden aikana olemme oppineet, että Meksikon viranomaisten lupauksiin ja toiminnan tuloksellisuuteen ei voi luottaa. Oikeudenkäynnin alkamiseen emme usko ennen kuin se todella alkaa", toteaa Jaakkolan äiti Eve Jaakkola ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tiedotteessa.

Muun muassa Uudessa Tuulessa toiminut Jaakkola sekä meksikolainen Alberta Cariño tapettiin 27. huhtikuuta 2010 heidän ollessaan mukana autosaattueessa, joka vei humanitaarista apua piiritetylle triqui-alkuperäiskansayhteisölle Oaxacan osavaltiossa.

Heidät pysäytti yhteisöä kolme vuotta piirittänyt aseistettu ryhmä Ubisort. Jaakkola ja Cariño saivat surmansa ryhmän avattua tulen, muut saattueen jäsenet pääsivät pakoon.

Meksikon viranomaiset ovat luvanneet tuoda syylliset oikeuteen, mutta tutkinta on tähän mennessä edennyt takkuillen. Keväällä 2011 pidätetyn Ubisort-johtaja Rufino Hernández Juárezin oikeudenkäynnin pitäisi alkaa syyskuussa, mutta hänen lisäkseen muita ei ole pidätetty, vaikka viime syksynä annettiin pidätysmääräys 12 muustakin epäillystä.

"Epäiltyjen pidättäminen tulee olemaan vaikeaa. Näyttää siltä, että osalla henkilöistä, joilla on pidätysmääräys, on niin läheiset suhteet Oaxacan hallintoon ja PRI-puolueeseen, että heidän pidättämisensä ei tule toteutumaan. Tätä on mahdotonta hyväksyä", Eve Jaakkola toteaa.

Järjestöt ja Jaakkolan läheiset vaativat, että pidätykset tehdään ja todistajia suojellaan. Amnesty kerää asian puolesta nimiä vetoomukseen.

Eve Jaakkolan mukaan asian edistämiseksi tarvitaan kansainvälistä apua.

"Esimerkiksi Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb vierailee toukokuun alussa Meksikossa. Toivomme, että Suomi ei pelkästään edistä kaupallisia suhteita, vaan edelleen vaatii myös ihmisoikeuksien kunnioittamista", Jaakkola sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia