Kaapattu laiva upposi Somalian vesillä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kaapattu laiva upposi Somalian vesillä

Aasialaisten merimiesten omaiset odottavat yhä tietoja panttivangeista.

(IPS) -- Merimiehen vaimo toivoo harvoin laivan uppoamista. Srilankalainen Sriyani Perera kuitenkin näki siinä mahdollisuuden saada miehensä vapaaksi merirosvojen panttivankeudesta Somalian vesillä.

Merimies Chandrasiri Perera soitti kesäkuun lopulla kotiin kertoen, ettei konttialus Albedo kestä monsuunimyrskyjä uppoamatta. Hän oli ollut laivalla vankina syksystä 2010.

"Mies pani toivonsa laivan uppoamiseen uskoen, että se tuo käänteen pattitilanteeseen", vaimo kertoo.

Huonokuntoinen Albedo upposikin heinäkuun 6. päivän yönä. Aluksella oli silloin 15 aasialaista panttivankia, joista 6 Sri Lankasta. Siepattujen perheet Bangladeshissa, Iranissa ja Sri Lankassa ovat kuulleet, että ainakin osa vangeista selvisi hengissä, mutta heidän vapauttamisensa viipyy yhä.

Pelastusveneillä rantaan

Viisi päivää Albedon uppoamisen jälkeen Euroopan unionin kriisinhallintaoperaatio Navfor ilmoitti, että kaksi Albedolta lähtenyttä pelastusvenettä on rantautunut Somaliaan.

Kenian Nairobissa pientä meriturvallisuustoimistoa johtava John Steed sai yhteyden vankeihin liki kaksi viikkoa myöhemmin. Steedin mukaan rantaan oli pelastunut 11 panttivankia. Loppujen neljän uskotaan myös päässeen pelastusveneeseen, mutta heidän kohtalostaan ei ole tietoa. He ovat srilankalaisia.

"Rantaan päässeet on vielä saatava vapaiksi", Steed sanoi 18. heinäkuuta. Srilankalaisten vankien omaiset eivät olleet saaneet yhteyttä heihin elokuun alkuun mennessä.

Epäluotettavaa tietoa

Vahvistamattomat tiedonmuruset ovat omaisille monesti pahempia kuin hiljaisuus.

Malediiveilla asuvan srilankalaisen Farhana Bisthamyn isä on vankien joukossa. Tytär kertoo saaneensa muutamia puheluja soittajalta, joka väitti olevansa merirosvojen päällikkö.

"Hän sanoi, että isäni on kunnossa eikä huoleen ole aihetta. Vastasin, etten usko sitä ennen kuin saan puhua jonkun siepatun kanssa", Bisthamy kertoo.

Pakistanilaisia vapautui

Omaisten jännitys on jatkunut yli 2,5 vuotta. Toivo pilkahti viimeksi vuosi sitten, kun seitsemän pakistanilaista vapautettiin Albedolta. Omaiset olivat saaneet kokoon puolet vaadituista kahden miljoonan dollarin lunnaista.

Srilankalaiset omaiset aloittivat oman kampanjansa, mutta se ei saanut ulkoministeriön tai hallituksen tukea. Myös yritys käyttää yksityistä välittäjää epäonnistui.

Perera valittaa, ettei Sri Lankan valtion poliittinen painoarvo riitä asiointiin merirosvojen kanssa.

"Ulkoministeriö ei tiennyt koko sieppauksesta ennen kuin otimme sinne yhteyttä", hän sanoo. Perhe kuuli asiasta tv-uutisista.

Helvetilliset olot

Alun hiljaisuuden jälkeen vangit alkoivat soitella omaisilleen kolmen kuukauden välein. Tänä keväänä perheet saivat myös valokuvan vangeista laivan kannella.

Viime puhelussaan ennen laivan uppoamista Perera kertoi, että vangeille syötettiin pilaantunutta riisiä sokerin kera. Vaimon mukaan hän kuvasi tilannetta helvetilliseksi.

Myös vapautuneet pakistanilaiset kertoivat kauhutarinoita huumepäissään automaattiaseiden kanssa riehuvista merirosvoista.

Perera ei ole viime viikkoina juuri poistunut kotoaan, vaan odottaa miehensä soittoa. "Haluan vain kuulla hänen äänensä."

Jatkuva draama Somalian vesillä

  • Kansainvälinen kauppakamari (ICC) on listannut Somaliaan liittyviä merellisiä välikohtauksia tälle vuodelle yhdeksän, joiden joukossa kaksi laivakaappausta.
  • Somalialaisten merirosvojen hallussa oli elokuun alussa ICC:n mukaan 4 alusta ja 68 panttivankia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia