Kambodža pidätti opposition kansanedustajia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kambodža pidätti opposition kansanedustajia

Oppositio protestoi mielenosoituskieltoa vastaan.

Kambodžan viranomaiset ovat pidättäneet kuusi maan pääoppositiopuolueen aktiivia viime viikolla tapahtuneen väkivaltaisen mielenosoituksen seurauksena.

Opposition jäseniä osallistui viime viikon tiistaina Kambodžan pääkaupungissa Phnom Penhissä järjestettyyn mielenosoitukseen, jossa vaadittiin julkisiin mielenosoituksiin tarkoitetun puiston avaamista.

Hallitus sulki puiston tammikuussa sen jälkeen, kun vaatealan työntekijöitä oli kuollut lakkoihin liittyvissä kahakoissa. Myös mielenosoitukset muualla on kielletty.

Oppositio on vaatinut toistuvasti kokoontumisvapauden sallimista maassa. Tiistaina rauhanomaisesti alkanut mielenosoitus riistäytyi käsistä, ja noin 40 ihmistä loukkaantui, heistä suurin osa yksityisiä vartijoita, joita hallitus käyttää mielenosoitusten taltuttamiseen, kertoo YK.

Kambodan viranomaiset pidättivät mielenosoituksen aikana ja sen jälkeen viisi pääoppositiopuolueen kansanedustajaa ja yhden nuorisoaktiivin. Heitä syytetään kapinasta, väkivallasta ja hallituksen viranomaisten estämisestä.

YK:n mukaan heidän nähtiin kuitenkin pikemminkin rauhoittelevan mielenosoittajia, eikä myöskään ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) löytänyt merkkejä siitä, että pidätetyt olisivat organisoineet väkivaltaa.

HRW kritisoi myös mielenosoittajia väkivaltaisesta käytöksestä turvallisuusjoukkoja kohtaan. Se ei ole kuitenkaan syy pidättää poliitikkoja, järjestö muistuttaa.

Syytetyt voivat saada vankeutta jopa 37 vuotta.

Mielenosoitukset ovat Kambodžassa kiihtyneet kesällä 2013 pidettyjen vaalien jälkeen. HRW:n mukaan turvallisuusjoukot ovat toistuvasti hyökänneet mielenosoittajia, toimittajia ja sivullisia vastaan, mutta he eivät ole joutuneet vastuuseen teoistaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia