Kansalaisjärjestöt jälleen tulilinjalla Venäjällä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kansalaisjärjestöt jälleen tulilinjalla Venäjällä

Human Rights Watchin mukaan viranomaiset yrittävät nyt uusia oikeudellisia taktiikoita kriitikoiden vaientamiseksi.

Venäjällä on viime kuukausina nostettu siviilikanteita kansalaisjärjestöä vastaan, jotka ovat jättäneet ilmoittautumatta ulkomaisiksi agenteiksi, raportoi Human Rights Watch. Järjestö kehottaa viranomaisia luopumaan siviilikanteista, joita se pitää jälleen uutena vaiheena Venäjän hallituksen kampanjassa kriitikoiden vaientamiseksi.

Syyttäjien mukaan syrjinnänvastainen Memorial, rauhanjärjestö Donin naiset sekä Sosiaalipolitiikan ja sukupuolentutkimuksen keskus ovat paitsi saaneet ulkomaista rahoitusta, myös osallistuneet poliittiseen toimintaan, mikä Venäjällä viime syksynä voimaan astuneen lain nojalla velvoittaisi järjestöt rekisteröitymään oikeusministeriössä ja esiintymään julkisuudessa ulkomaisina agentteina, raportoi HRW.

HRW:n mukaan poliittinen toiminta on määritelty Venäjän laissa hyvin laajasti ja esimerkiksi Sosiaalipolitiikan ja sukupuolentutkimuksen keskuksen kohdalla sellaiseksi on katsottu neuvostoajan jälkeistä sosiaalipolitiikkaa käsittelevät tieteelliset seminaarit ja julkaisut.

Venäläiset syyttäjät ovat aiemmin yrittäneet vaihtelevalla menestyksellä hallinto-oikeuksissa pakottaa kansalaisjärjestöjä rekisteröitymään ulkomaisiksi agenteiksi, järjestö kertoo. Myös Memorialia ja sen johtajaa vastaan keväällä nostetut jutut olivat kaatuneet hallinto-oikeudessa.

"Syyttäjäntoimisto kokeilee uusia oikeudellisia taktiikoita jo kumotuilla perusteilla pyrkimyksessään hiljentää Venäjän hallituksen kriitikot. He ovat suurelta osin epäonnistuneet yrityksissään pakottaa järjestöt rekisteröitymään 'ulkomaisiksi agenteiksi' tuomioistumissa, mutta yrittävät jälleen samaa", HRW:n Euroopan ja Keski-Aasian varajohtaja Rachel Denber toteaa.

Syyttäjien voittamissa tapauksissa rekisteröitymättä jättäneille kansalaisjärjestöille on langetettu huomattavia sakkorangaistuksia. Laki ulkomaisista agenteista on saanut kritiikkiä YK:n ja kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen taholta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia