Kansanmurhasta syytettyjen oikeudenkäynti peruttiin Guatemalassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kansanmurhasta syytettyjen oikeudenkäynti peruttiin Guatemalassa

Oikeudenkäynti entiselle valtionpäämiehelle ja hänen neuvonantajalleen pitäisi järjestää pikimmiten, vaatii Amnesty International.

Kansanmurhasta syytettyjen Ríos Monttin ja Rodríguez Sánchezin oikeudenkäynti on päätetty perua Guatemalassa. Entistä valtionpäämies Monttia ja hänen läheisintä neuvonantajaansa Sánchezia vastaan nostettiin syytteet maaliskuussa.

Ainakin sata todistajaa ja asiantuntijaa on jo todistanut heidän syyllisyytensä kansanmurhaan oikeudessa. Heidän katsotaan toimineen tuhansia maya-intiaaneja vaatineen kansanmurhan pääarkkitehteina 1980-luvulla.

Oikeudenkäynnin kumoaminen pitäisi mitä pikimmiten perua tai muuten käytäntö uhkaa vahvistaa rankaisemattomuuden kulttuuria Guatemalassa, vetoaa Amnesty International.

Guatemalan oikeuskäytännön mukaan päätökset voidaan perua kymmenen päivän sisällä, joten nyt on vielä aikaa toimia, järjestö lisää.

"Oikeudenkäynnit ja syytteiden nosto kansanmurhasta epäiltyjä kohtaan edustivat toivoa lukuisille kansanmurhan uhreille", kertoo järjestön tutkija Sebastian Elgueta. "Oikeudenkäynnin peruuttaminen merkitsisi toteutuessaan ajassa taaksepäin menemistä - aikaan, jolloin rankaisemattomuus edusti yhteiskunnan normeja", hän jatkaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia