Keittiön kautta kiinni elämään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Keittiön kautta kiinni elämään

Kambodžalainen Mith Samlanh -järjestö kouluttaa Phnom Penhin katulapsista ravintolatyöntekijöitä, kirjoittaa Simba Shani Kamaria Russeau.

(IPS) -- Kambodžan pääkaupungissa Phnom Penhissä asuva Samlain Chey menetti nelivuotiaana vanhempansa ja joutui kadulle. 15-vuotiaana hänet pelastettiin kokkikouluun.

"Sain majapaikan ja opetusta perinteisessä keittotaidossa sekä ravintola-alan palveluissa. Jo kuukauden jälkeen halusin pääkokiksi omaan ravintolaan", 22-vuotias Samlain muistelee. Hänet löysi Mith Samlanh -järjestö, joka auttaa katulapsia palaamaan tavalliseen elämään.

Järjestöllä on kaksi ravintolaa, Romdeng ja Friends. Katulasten koulutuksen ohella niiden tarkoitus on vaalia Kambodžan valtaväestön, khmerien, ruokaperinteitä.

Oppia uusille

Samlain jäi kolmen vuoden koulutuksen jälkeen ravintolaan opastamaan kaltaisiaan kaduilta poimittuja nuoria.

"Elämä kadulla on kovaa, nälkä ja turvattomuus piinaavat. Moni sortuu huumeisiin, eikä kukaan näytä piittaavan nuorten tulevaisuudesta", Samlain kertoo.

Hän haluaa vahvistaa entisten katulasten uskoa tulevaisuuteen kertomalla heille oman tarinansa.

Kambodžan liki 15 miljoonasta asukkaasta miltei puolet on alle 18-vuotiaita ja reilu kolmannes elää köyhyydessä.

Töissä kadulla

YK:n lastenrahasto Unicef arvioi, että Phnom Penhin kaduilla tekee työtä 10 000–20 000 lasta.

Nyt 17-vuotias Bopha uurasti kadulla 14-vuotiaaksi kaupustellen leivonnaisia kahdeksanhenkisen perheen elättämiseksi.

"Raha ei aina riittänyt ruokaan, enkä pystynyt käymään koulua", tyttö kertoo.

"Tilanne muuttui, kun Mith Samlanhin työntekijä alkoi tuoda meille syötävää. Hän kysyi, haluaisinko oppia käyttämään tietokonetta ja valmistamaan perinteisiä ruokia", Bopha jatkaa.

Bopha tarttui tarjoukseen ja uskoo nyt, että uudet taidot auttavat häntä toteuttamaan unelmansa: helpottamaan perheen elämää sekä hankkimaan oman talon ja yrityksen.

Vaikutus politiikkaan

Työpaikat ovat tiukalla Kambodžassa, jonka työmarkkinoille tulvahtaa vuosittain liki 400 000 henkeä. Työministeriön mukaan vähintään puolet heistä lähtee ulkomaille hanttihommiin, koska koulutus ei riitä muuhun.

"Katulapset ovat menettäneet oikeutensa koulutukseen", huomauttaa Friends-ravintolan tiedottaja Menghourng Ngo. Siksi Mith Samlanh antaa 3–14-vuotialle kouluun valmistavaa opetusta ja vanhemmille ammatillista koulutusta.

Kambodžan äänioikeutetuista puolet on alle 25-vuotiaita, joten nuorten poliittisen vaikutusvallan uskotaan kasvavan. Maata lähes 30 vuotta johtaneen pääministeri Hun Senin puolue ilmoitti menettäneensä 22 parlamenttipaikkaa heinäkuun lopun vaaleissa. Oppositio on kiistänyt tuloksen ja väittää voittaneensa vaalit.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia