Kenia kiristää terrorismin vastaista lainsäädäntöä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kenia kiristää terrorismin vastaista lainsäädäntöä

Lakimuutosten vastustajien mukaan kyseessä on isku mediaa ja kansalaisia vastaan.

Kenian parlamentti hyväksyi eilen joukon lakimuutoksia, jotka kriitikoiden mukaan vaarantavat sananvapauden ja kansalaisvapauksien tilan.

Istunto, jossa lakimuutokset hyväksyttiin, oli kaoottinen, sillä salissa puhkesi nyrkkitappeluita. Opposition edustajat heittelivät parlamentin puhemiestä esineillä, ja myös kadulla protestoitiin, kertoo brittiläinen Guardian-lehti.

Lakimuutokset muun muassa sallivat viranomaisille aiempaa laajemman puheluiden kuunteluoikeuden sekä antavat poliisien pitää terroriepäiltyjä vangittuna vuoden ajan nykyisten 90 päivän sijasta. Rangaistukset tiukentuvat, ja vuokranantajat joutuvat antamaan tietoja vuokralaisistaan. Toimittajia uhkaa kolmen vuoden vankeusrangaistus, jos heidän raporttinsa vaarantavat terrorismitutkintoja tai turvallisuusoperaatioita. Presidentti Uhuru Kenyattan on vielä vahvistettava laki.

"Kyseessä ei ole terrorismin vastainen laki, vaan median, aktivistien ja kansalaisten vastainen laki. Minut voidaan pidättää ilman todisteita tai pidätysmääräystä. Palaamme diktatuurin aikaan", sanoi aktivisti ja valokuvaaja Boniface Mwangi Guardianille.

Myös ihmisoikeusjärjestöt Human Rights Watch ja Amnesty International kehottivat jo etukäteen parlamentaarikkoja torjumaan lain. Niiden mukaan maassa pitäisi mieluummin keskittyä viranomaisten tekemien ihmisoikeusrikkomusten selvittämiseen.

Lakien kiristymisen taustalla on lisääntyneiden terrori-iskujen määrä Keniassa. Kenia lähetti joukkoja Somaliaan syksyllä 2011, minkä jälkeen Somalian ääriliike al-Shabaab on iskenyt maassa useita kertoja, muun muassa viime vuonna Westgaten ostoskeskukseen Nairobissa. Iskussa kuoli 67 ihmistä.

Kenian on viime aikoina kiristänyt myös järjestöjen valvontaa. Aiemmin tällä viikolla hallitus ilmoitti poistaneensa rekisteristä yli 500 kansalaisjärjestöä. 15 on poistettu epäiltynä terrorismin rahoittamisesta, useimmat muut siksi, etteivät ne olleet toimittaneet tarvittavia taloustietojaan. 12 järjestöä on saanut kolme viikkoa aikaa toimittaa tietonsa. Niiden joukkoon kuuluu myös avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja, kertoo globaaliin kehitykseen keskittyvä uutissivusto Devex.com.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia