Kenia tekee kuivista alueista metsiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kenia tekee kuivista alueista metsiä

Väestönkasvu ja puuston raivaaminen pelloiksi on johtanut aavikoitumiseen. Nyt maa aikoo metsittää yli viisi miljoonaa hehtaaria kuivia ja huonokuntoisia maita.

(IPS) -- Kenia aikoo metsittää yli viisi miljoonaa hehtaaria kuivia ja huonokuntoisia maita vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteena on nostaa maan metsäpeite nykyisestä seitsemästä vähintään kymmeneen prosenttiin pinta-alasta.

"Olemme perustaneet tasausrahaston, joka auttaa kuivilla ja huonoilla mailla eläviä hankkimaan elantoa ja osallistumaan metsityshankkeisiin", pääsihteeri Charles Sunkuli Kenian ympäristö- ja luonnonvaraministeriöstä sanoo.

Hänen mukaansa metsitys keskittyy pääosin kuiville ja puolikuiville alueille, jotka muodostavat 80 prosenttia Kenian maa-alasta. Niille aiotaan istuttaa hyvin kuivuutta kestävää kotoperäistä mukau-puuta (Melia volkensii) ja akaasiaa.

Olosuhteisin sopivia lajikkeita kehitetään Japanin tuella Kenian metsäntutkimuslaitoksen Kefrin keskuksessa Kituin piirikunnan Tivassa.

Metsä katoaa, aavikko etenee

Väestönkasvu ja puuston raivaaminen pelloiksi on johtanut metsien kestämättömään käyttöön ja edelleen maan heikkenemiseen ja aavikoitumiseen, Kefrin tutkimusohjelman johtaja James Ndufa selittää.

Tivan kasvinjalostus pyrkii tuottamaan puulajikkeita, jotka kestävät ilmastonmuutoksen myötä yhä kuumemmaksi ja kuivemmaksi käyvää säätä.

Jalostus tapahtuu perinteisellä menetelmällä, jossa parhaat yksilöt valitaan tuottamaan siemeniä. Tavoitteena on tarjota viljelijöille aiempaa nopeammin kasvavia puita, joista saadaan myös runsaasti eläinten rehuksi kelpaavia lehtiä.

Luvassa hyvää tuottoa

Taimitarha hyödyntää myös nykytekniikkaa puiden dna:n tutkimuksessa. Vuonna 2012 aloitettu hanke pystyy jo tarjoamaan asukkaille geneettisesti parannettuja mukaun ja akaasian siemeniä.

"Hehtaarille mahtuu noin 400 mukau-puuta, joiden tuotto voi nousta 200 000 euroon", Ndufa laskee.

Tivan sadan hehtaarin tutkimusalueelle on istutettu 3 200 mukauta ja 1 000 akaasiaa, joiden toivotaan olevan korjuukelpoisia 15–20 vuoden päästä. Siemeniä on tähän mennessä saatu talteen 2 500 kiloa.

Kuivuus ajaa puiden kimppuun

Tutkimuskeskus sijaitsee puolikuivalla alueella, jossa sataa vain 700 milliä vuodessa. Koska viljelijöiden sadot jäävät heikoiksi, he päätyvät kaatamaan puita ja myymään puuhiiltä pääkaupunkiin Nairobiin, Ndufa kertoo.

Puuhiiltä tehdään akaasiasta. Mukauta käytetään muun muassa huonekaluihin sen mahonkia muistuttavan puuaineksen takia.

Helppohoitoiset puut kiinnostavat alueen viljelijöitä, mutta köyhillä ei ole varaa odotella niiden kasvua, alueella asuva Veronica Kioko harmittelee.

Viime vuosien kuivuus on tuonut nälkää ja pahentanut seudun köyhyyttä. "Kun sato epäonnistuu, ihmisillä ei ole ruokaa, joten he valmistavat puuhiiltä ja myyvät sitä pilkkahintaan", hän sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia