Keniassa monet lapset elättävät perhettään seksiä myymällä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Keniassa monet lapset elättävät perhettään seksiä myymällä

"Inhoan seksin myymistä juopoille, joista kaikki eivät suostu käyttämään kondomia, mutta meillä ei ole muuta selviytymiskeinoa", sanoo 14-vuotias Asumpta Pendo.

(IPS) -- Hafsa Juma, 15, istuu paahteisella kotipihallaan Kenian Gasi Beachin lähellä ja toivoo, että lämpö parantaisi hänen flunssaisen ja viluisen olonsa. Lääkäriin hänellä ei ole varaa.

Hafsa on yksi monista rannikon tytöistä, joka yrittää elättää vanhempiaan ja nuorempia sisaruksiaan myymällä seksiä. Asiakkaat ovat kalastajia ja moottoripyörätaksin eli bodabodan kuljettajia.

"Sain peruskoulun loppuun toissa vuonna. Vanhempani eivät voi hyvin, ja minun on pakko hankkia ruokaa perheelle. Tarjoan seksiä kalastajille ja saan maksuksi pari euroa ja puoli kiloa kalaa", tyttö kertoo.

Hafsan asiakkaat ovat pääasiassa tansanialaisia kalastajia, jotka tulevat Gasin edustalle koillismonsuunin ajaksi joulu-maaliskuussa. Heidän lähdettyään Hafsa palvelee bodaboda-kuskeja.

Viinaa ja seksiä

Hafsan kohtalotoveri Asumpta Pendo, 14, asuu sisämaan puolella Karanjassa. Äiti on pakottanut hänet myymään kotitekoista palmuviiniä ja seksiä.

"Jouduin jättämään koulun kesken, koska äidillä ei ollut varaa maksuihin. Inhoan seksin myymistä juopoille, joista kaikki eivät suostu käyttämään kondomia, mutta meillä ei ole muuta selviytymiskeinoa", Asumpta sanoo.

Sekä turisteja että paikallisia palvelevaan seksikauppaan Kenian rannikolla osallistuu eri arvioiden mukaan kymmeniätuhansia alaikäisiä. Gasin ranta-alueen hallinnon varapuheenjohtaja Iddi Abdulrahman Juma syyttää vanhempia, jotka lähettävät lapsensa ostamaan kalaa.

"Se on vaarallista. Rannalla näkemämme lapset ovat 12–17-vuotiaita. Monet ovat raskaana ja toiset vakavasti sairaita", Juma kertoo.

Tabut tukkivat suut

Paikallinen Scope-järjestö tekee yhteistyötä hollantilaisen Terre de Hommesin kanssa lapsiprostituution lopettamiseksi Kenian Kwalen piirikunnassa, joka on rantojensa vuoksi suosittu turistikohde.

Kampanjaan kuuluu asukkaiden valistaminen tuhoisasta ilmiöstä ja innostaminen toimintaan sitä vastaan.

"Perinteiset tabut estävät vanhempia puhumasta lastensa kanssa avoimesti lisääntymisterveyteen liittyvistä asioista. Lasten hyväksikäyttäjät saavat kulkea vapaina samojen tabujen ansiosta", hankkeen vetäjä Emanuel Kahaso sanoo.

Alueen heimojen perinnäistavat eivät tue sukupuolten tasa-arvoa ja saattavat sallia lasten seksuaalisen hyväksikäytön. Laaja lukutaidottomuus ja köyhyys täydentävät yhtälön.

Scopen terveystyöntekijä Saumu Ramwendo neuvoo tyttöjä terveysasioissa ja varoittaa heitä prostituution vaaroista. Hanke on tähän mennessä tavoittanut 360 hyväksi käytettyä lasta ja 500 muuta, joiden arvioidaan kuuluvan riskiryhmään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia