Kepa: Budjetin kehitysyhteistyörahat tyhjän päällä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kepa: Budjetin kehitysyhteistyörahat tyhjän päällä

Hallituksen kehitysyhteistyö- ja ilmastorahoitukselta putoaa pohja, mikäli EU lykkää päästökauppaoikeuksien myyntiä, Kepa sanoo.

Hallituksen suunnitelma päästökauppatulojen kohdentamisesta kehitysyhteistyöhön ja ilmastorahoitukseen on Kepan mukaan tyhjän päällä, koska Euroopan unioni on heinäkuussa esittänyt päästökaupan lykkäämistä.

"Tämä tarkoittaa sitä, ettei päästökaupasta tulla saamaan riittäviä tuloja ennen vuotta 2015, jolloin Suomen kehitysyhteistyövarojen pitäisi yltää 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta", sanoo Kepan kampanja- ja viestintäjohtaja Mika Railo.

Viime viikolla budjettiriihessä hyväksytyn valtion talousarvioesityksen mukaan kehitysyhteistyömäärärahojen bruttokansantulo-osuus vuonna 2013 ilman päästökauppatuloja olisi 0,55 prosenttia.

Kepa ei usko, että tähän tavoitteeseen päästään, vaan todennäköisempi vaihtoehto on kehitysyhteistyörahojen BKTL-osuuden pienentyminen. Näin siksi, että vuosien 2013-2014 määrärahat on hallituksen aikaisempien päätösten mukaan jäädytetty nykytasolle ja vuonna 2015 määrärahoja aiotaan supistaa.

Jos Euroopan parlamentti ja jäsenmaat hyväksyvät komission esityksen päästökauppaoikeuksien keskittämisestä meneillään olevan vuosikymmenen loppupuolelle, huutokauppatulojen määrä vuosina 2013-2015 jää ennakoitua pienemmäksi. Komissio perustelee lykkäystä päästökauppaoikeuksien ylitarjonnan estämisenä.

Kansalaisjärjestöille hiukan lisää

Kansalaisjärjestöille ensi vuoden talousarvioesitys lupaa vajaan viiden miljoonan euron lisäystä. Kaikkiaan kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöhön sekä kehitysyhteistyötiedotukseen on varattu 107,8 miljoonaa euroa.

Näistä rahoista noin 70 prosenttia kansalaismäärärahoista kaavaillaan suunnattavan 11 kumppanuusjärjestölle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia