Kepa: Hallituksen apulupauksen pitämisessä tulee kiire | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kepa: Hallituksen apulupauksen pitämisessä tulee kiire

Hallituksen esitys kehitysyhteistyörahoista uhkaa romuttaa 0,7 prosenttiosuuden saavuttamisen vuoteen 2015 mennessä, arvioi Kepa.

Kehityskysymysten asiantuntijajärjestö Kepa perää hallitukselta vastuullisuutta pitää hallitusohjelmassa, YK:ssa ja EU:ssa annettu lupaus nostaa kehitysyhteistyön määrärahat 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta vuoteen 2015 mennessä.

Kepan mukaan lupauksen lunastaminen on jäämässä viime tippaan, sillä budjettiriihessä hyväksytyssä talousarvioesityksessä bktl-osuudeksi arvioidaan 0,55 prosenttia.

"Kehitysyhteistyövarojen jäädytykset ja vuodelle 2015 kaavailtu leikkaus puhuvat vastakkaista kieltä hallitusohjelman tavoitteen kanssa", sanoo Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen.

Hänen mukaansa myös kansainvälisen talouden rakenteelliset uudistukset, kuten veronkierron pysäyttäminen, ovat aikaisempaakin tärkeämpiä. Veronkierto yksin on suurempi kuin kehitysyhteistyö tai kehitysmaihin tehdyt suorat investoinnit.

Ilmastorahoituksen sisällyttäminen kehitysyhteistyön määrärahoihin ja samaan aikaan tehdyt jäädytykset merkitsevät Kepan mukaan käytännössä sitä, että kehitysyhteistyöhön jää tulevaisuudessa yhä vähemmän rahaa.

Lappalaisen mukaan ilmastorahoituksen tulisi olla aidosti uutta kuten YK:n ilmastoneuvotteluissa on sovittu.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia