Kepa: Rahoitusmarkkinavero tukisi kestävää kehitystä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kepa: Rahoitusmarkkinavero tukisi kestävää kehitystä

Vero torjuisi riskikeinottelua, eikä suomalaispankkien lähtö maasta ole todellinen uhka, sanovat asiantuntijat.

Toteutuessaan suunnitteillla oleva rahoitusmarkkinavero tukisi kestävää kehitystä, sanoo Kepa EU:n verokomissaari Algirda Šemetalle luovuttamassaan avoimessa kirjeessä.

Lokakuun 2. päivä luovuttamallaan kirjeellä Kepa ilmaisi tukensa Suomen osallistumiselle komission esittämään rahoitusmarkkinaveroon, jonka puolesta eurooppalaiset kansalaisjärjestöt ovat kampanjoineet.

Juuri nyt tarvitaan rahoitusmarkkinaveron kaltaisia taloutta vakauttavia työkaluja, sillä niiden avulla kerättävillä verotuloilla voitaisiin tukea talouskriisistä kipeimmin kärsineitä niin Euroopassa kuin sen ulkopuolella, Kepa sanoo.

Laajan rahoitusmarkkinaveron avulla voitaisiin Kepan mukaan torjua lyhytjänteistä riskikeinottelua, eikä vero juurikaan vaikuttaisi pitkäaikaiseen, toimivan rahoitusjärjestelmän kannalta tärkeään sijoittamiseen. "Muilla veroilla ei olisi samaa vaikutusta, ja niiden verotuotto jäisi luultavasti pienemmäksi."

Veron välttäminen tulisi pankeille kalliiksi

Rahoitusmarkkinaveron mahdollisuus on hermostuttanut suomalaispankkeja. Sampo-pankki ja OP-Pohjola ilmoittivat harkitsevansa toimintojensa siirtoa pois Suomesta sen jälkeen, kun valtiovarainministeri Jutta Urpilainen oli TV1:n Ykkösaamussa toivonut, että Suomi olisi rahoitusmarkkinaveroa edistävässä rintamassa.

Veron toteutumisesta pelästyneiden suomalaispankkien uhkailu maasta lähdöstä ei saanut vastakaikua Kehys ry:n 1. lokakuuta järjestämässä seminaarissa.

Seminaarissa puhuneet europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen ja tutkija Matti Ylönen kuitenkin huomauttivat, että pankeille toimintojen siirtäminen pois Suomesta tulisi kalliiksi.

"Veron välttäminen kokonaan edellyttäisi yritykseltä tai pankilta koko kotipaikan siirtämistä muualle, mikä olisi kallis operaatio", Ylönen totesi. Pietikäisen mukaan pankilla ei saisi olla mitään sijoitustoimintaa, osakkeita tai asiakkaita Suomessa, jotta se välttyisi verolta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia