Keski-Afrikan tasavallan hädälle ei näy loppua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Keski-Afrikan tasavallan hädälle ei näy loppua

Kapinallisjoukkojen hyökkäykset siviilejä kohtaan ovat riistäytyneet keväällä vallan kaapanneen hallituksen käsistä, paljastuu uudesta raportista.

Keski-Afrikan tasavallassa keväällä vallan kaapanneiden Séléka-joukkojen harjoittama väkivalta siviilejä kohtaan on ollut jatkuvaa ja laajamittaista, ja ryhmien toiminta on riistäytynyt valtaa pitävän kapinallishallituksen käsistä, selviää Amnesty Internationalin uudesta raportista.

Raportin mukaan eri kapinallisryhmistä koostuvien Séléka-joukkojen sotilaat ovat teloittaneet ja kiduttaneet siviilejä ympäri maata, pommittaneet summittaisesti siviilikohteita, raiskanneet naisia ja pakkovärvänneet lapsia sotilaiksi. Joukoissa arvellaan taistelevan jopa 3 500 lapsisotilasta.

Amnestyn mukaan joukkojen voidaan katsoa syyllistyneen sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan, ja järjestö vaatii Keski-Afrikan viranomaisilta sekä kansainväliseltä yhteisöltä välitöntä puuttumista tilanteeseen.

"Keski-Afrikan viranomaisten puolelta on näkynyt vähän merkkejä näiden ihmisoikeusrikkomusten lopettamisesta tai rikoksentekijöiden saattamisesta vastuuseen, ja kansainvälisen yhteisön pyrkimykset ovat olleet vähänlaisia ja tehottomia", Amnestyn Keski-Afrikan tutkija Godrey Byaruhanga toteaa.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi lokakuun alussa päätöslauselman tuesta alueella toimiville Afrikan Unionin joukoille ja tuomitsi Séléka-joukkojen osallisuuden ihmisoikeusrikkomuksiin. Amnestyn mukaan AU:n 3 500 sotilaan joukko, josta tällä hetkellä vasta puolet on saapunut maahan, on määrältään pahasti alimitoitettu Ranskan kokoiseen Keski-Afrikkaan.

Avustusjärjestöjen resurssit käymässä vähiin

Joka kolmannen keskiafrikkalaisen on arvioitu olevan riippuvainen alueella toimivien järjestöjen avustustyöstä. UNICEF varoittaa, että nykyisessä tilanteessa sillä ole riittävästi tarvikkeita vastaamaan yhä kasvavan pakolaismäärän tarpeisiin.

"Perheet jättävät usein taakseen kaiken paetessaan metsään ja pysyvät siellä ilman apua. Avuntarve on paljon suurempi, kuin mihin kuukausia sitten varauduttiin, ja nyt on vaarana, että hätätarvikkeet loppuvat kesken. Tilanteen huononemisesta johtuen jäljellä olevat elintärkeät tarvikkeet riittävät korkeintaan viikoiksi", järjestön Keski-Afrikan tasavallan hätäkoordinaattori Bob McCarthy sanoo.

UNICEFin arvion mukaan pakolaisuuteen ajettujen keskiafrikkalaisten määrä on lähes kaksinkertaistunut syyskuun jälkeen ja tällä hetkellä pakolaisena maan sisällä elää lähes 400 000, joista valtaosa naisia ja lapsia.

Keski-Afrikan tasavallan hallinto luhistui maaliskuussa, kun kapinalliset valloittivat pääkaupungin ja syrjäyttivät presidentin. Sen jälkeen maa on luisunut kohti huminataarista kriisiä, ja väkivaltaisuudet kiihtyivät jälleen elokuussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia