Kiina aikoo lieventää yhden lapsen politiikkaansa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kiina aikoo lieventää yhden lapsen politiikkaansa

Kiinan kommunistinen puolue päätti myös pikkurikoksista määrättyjen työleirirangaistuksien lopettamisesta.

Kiina ryhtyy lieventämään asteittain yhden lapsen politiikaksi kutsuttua tiukkaa syntyvyydensäännöstelyään, raportoivat uutislähteet. Kiinan kommunistinen puolue teki päätöksen linjanmuutoksesta viisivuotista taloussuunnitelmaa käsitelleessä kokouksessaan viime viikolla Pekingissä.

Ensimmäisessä vaiheessa toisen lapsen hankkiminen tehdään sallituksi perheille, joissa toinen vanhemmista on ainoa lapsi. Puoluekokouksessa esillä olleiden suunnitelmien mukaan toisen lapsen hankkiminen saatettaisiin sallia kaikille perheille vuoden 2020 jälkeen.

Samassa istunnossa päätettiin pikkurikoksista ja kritiikin esittämisestä määrättyjen työleirirangaistuksien lopettamisesta. Kiinan presidentti Xi Jinpingin mukaan kestävään taloudelliseen ja yhteiskunnalliseen kehitykseen tähtäävät poliittiset uudistukset ovat välttämättömiä maan yhtenäisyyden ja kilpailukyvyn kannalta.

Kiinan syntyvyydensäännöstelypolitiikkaa on kritisoitu pitkään sekä ihmisoikeusaktivistien että väestösuunnittelijoiden taholta. Ihmisoikeustoimijoiden kritiikki on kohdistunut erityisesti Kiinan hallituksen langettamiin hallinnollisiin sanktioihin sekä pakkotoimenpiteisiin kuten pakkoabortointeihin. Väestösuunnittelijat ovat kiinnittäneet huomiota väestön vanhenemisen ja sukupuolten jyrkkään epäsuhtaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia