Kiina romuttamassa lähes kuusi miljoonaa autoa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kiina romuttamassa lähes kuusi miljoonaa autoa

Viidennes Pekingin autoista joutaa romukoppaan, sanoo hillitöntä savusumua vastaan kamppaileva hallitus.

Kiinan hallitus ilmoitti tällä viikolla romuttavansa lähes kuusi miljoonaa korkeapäästöistä ajoneuvoa pääkaupunki Pekingiä ympäröivällä metropolialueella vuoden loppuun mennessä. Aloitteen tavoitteena on vähentää aluetta piinaavaa paksua ja terveydelle vaarallista savusumua.

Suunnitelma koskee noin viidennestä kaikista autoista Pekingin ja Tianjinin miljoonakaupungeissa sekä niitä ympäröivässä Hebein provinssissa. Pelkästään Pekingissä romuttamoon viedään yli 300 000 ajoneuvoa, jotka eivät täytä hallituksen asettamia päästöasetuksia.

Ympäristöasiantuntijoiden mukaan liikenteen päästöt vastaavat noin kolmanneksesta Pekingin ilmansaasteista. Autojen määrän kiinalaisilla teillä on arvioitu kasvaneen 20-kertaiseksi vuosikymmenessä.

Hallituksen esittelemään suunnitelmaan kuuluu lisäksi kiristyksiä hiilivoimaloiden päästöihin sekä huoltomääräyksiä 200 000 autoon.

Savusumu on noussut viimeisten vuosien aikana hallituksen asialistalle poikkeuksellisen voimakkaan julkisen painostuksen vuoksi. Neljättä vuosikymmentä jatkuva nopeatahtinen teollistuminen on tehnyt ilmasta monissa Kiinan kaupungeista hengityskelvotonta.

Kiinan savusumun on arvioitu aiheuttavan merkittäviä terveyshaittoja, pienentävän viljasatoja ja muuttavan ilmastoa jopa Pohjois-Amerikassa asti. Yksinomaan Pekingissä oli viime vuonna 58 päivää, jolloin ilmansaastepitoisuudet olivat erityisen korkeita.

Kiina on sitoutunut leikkaamaan kasvihuonepäästöjä yli 40 prosenttia vuoden 2005 tasosta tämän vuosikymmenen loppuun mennessä.

Kommentit

Lähettänyt Anonymous (ei varmistettu) 30.5.2014 - 14:10

Huom! Kiina ei ole lupautunut (sana 'sitoutuminen' on tässä yhteydessä vähän kyseenalainen) leikkaamaan kasvihuonekaasupäästöjään 40 % vuoden 2005 absoluuttisesta päästötasosta vuoteen 2020 mennessä. Kiina on luvannut vähentää kansantaloutensa päästöintensiteettiä (päästöt/BKT) 40 % vuoden 2005 tasosta.

Toisin sanoen Kiina voi pitää päästönsä vuoden 2005 tasolla ja saavuttaa 40 %:n tavoitteen pelkästään kasvattamalla BKT:a 66,7 % vuoden 2005 tasosta. Wikipedian mukaan Kiinan BKT on vuosina 2005-2013 kasvanut hulppeat 207,6 %. Että näin.

Päästöintensiteetti on todella huono ja harhaanjohtava mittari, sillä ilmaston kannalta merkitystä on ainoastaan absoluuttisilla päästöillä.

Kysyin kerran kiinalaiselta alan professorilta, millaisiin BKT:n kasvuprojektioihin tämä päästöintensiteetin vähennys perustuu ja miten päästöintensiteetin vähennys vaikuttaa kasvuun. En saanut selvää vastausta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia