Kiinan tuloerot vaarallisen suuria | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kiinan tuloerot vaarallisen suuria

Vuosien tauon jälkeen julkistettu tuloeroja mittaava Gini-indeksi todisti virallisesti, että maan tuloerot ovat kasvaneet huolestuttavan suuriksi.

Kiina on julkaissut vuosien tauon jälkeen tuloeroja mittaavan Gini-indeksin, jonka mukaan kuilu maan rikkaiden ja köyhien välillä on suuri. Suurimmillaan indeksin virallinen luku on ollut vuonna 2008, jolloin se oli 0,491.

Kiinan tilastokeskuksen johtajan Ma Jiantangin mukaan myös tuorein luku viime vuodelta, 0,474, kertoo suurista tuloeroista. YK pitää yli 0,4:n ylittävää indeksilukua vaarallisen korkeana, sillä suurten tuloerojen arvioidaan johtavan yhteiskunnallisiin levottomuuksiin.

"Gini-kertoimen käyrä osoittaa kiireellisyyden, joka maallamme on nopeuttaa tulonjakojärjestelmän uudistusta rikkaiden ja köyhien kuilun pienentämiseksi", Ma sanoi toimittajille lehdistötilaisuudessa. Tilastokeskuksen johtaja korosti että tuloerot ovat erityisen suuret kaupunkien ja maseudun välillä sekä eri teollisuuden aloilla.

Kiina on julkistanut virallisen Gini-indeksin edellisen kerran vuonna 2005, jolloin luku oli hieman tämän hetkistä lukua pienempi, 0,425. Ryhmän kiinalaistutkijoita tekemän arvion mukaan maan Gini-indeksi on ollut jopa 0,61 vuonna 2010. Gini-indeksin luku vaihtelee nollan ja yhden välillä.

Kiinan talouskasvu on tehnyt maan pienestä vähemmistöstä upporikkaita, mutta vuosittainen keskiansio kaupungeissa on edelleenw alle 3000 euroa. YK:n tilastojen mukaan 13 prosenttia väestöstä elää alle eurolla per päivä.

Kiinan vasta valittu johto on lupaillut uudistuksia korruptioon kyllästyneille kansalaisille, mutta tarkemmin uudistuksista ei ole puhuttu.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia