Kiinassa kitketään taas kansalaisyhteiskunnan versoja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kiinassa kitketään taas kansalaisyhteiskunnan versoja

Ihmisoikeusjärjestön mukaan viranomaisten tukahduttamiskampanja on ajanut vaivalla saavutettuja kansalaisoikeuksia taaksepäin.

Kiinan hallituksen järjestämissä tehoiskuissa on pidätetty helmikuun jälkeen jo 55 aktivistia, kriitikkoa ja verkkovaikuttajaa. Hallituksen tähtäimessä on erityisesti uusi reformistinen kansalaisliike, arvioi Human Rights Watch.

Järjestön mukaan kiinalainen kansalaisyhteiskunta on menettämässä sen tilan, jonka se on vaivalla saavuttanut viime vuosien aikana.

Tänä vuonna pidätetyistä 17 kuuluu liikkeeseen, joka kampanjoi läpinäkyvyyden lisäämisen puolesta muun muassa virkamiesten etuuksia paljastamalla, HRW sanoo.

Liikkeen johtaja Xu Zhiyong on syytteessä julkisen rauhan rikkomiseen tähtäävän toiminnan järjestämisestä, josta voidaan tuomita viiden vuoden vankeuteen. Uutislähteet arvioivat hallituksen pitävän uhkana sitä, että liikkeen kampanjateemat voivat saada vastakaikua tavallisten kansalaisten keskuudessa.

Hallitus on myös painostanut suosittuja bloggaajia itsesensuuriin ja sulkenut yli sata kansalaisvetoista uutissivustoa, kertoo HRW. Lisäksi satoja internetin käyttäjiä on joutunut kuulusteluihin syytettyinä perättömien tietojen levittämisestä. Viimeisimmän tukahduttamisaallon keskelle on joutunut myös riippumattomia elokuvantekijöitä ja elokuvafestivaaleja, joita on peruttu, raportoi uutistoimisto AP.

Järjestö kiinnittää huomiota siihen, että aktivistien vaientaminen tapahtuu samaan aikaan, kun Kiina on hakemassa jäsenyyttä YK:n ihmisoikeusneuvostossa.

"Hallituksen valitsema tukahduttamislinja on hyökkäys kaikkia niitä vapauksia vastaan, joita ihmisoikeusneuvosto pyrkii suojelemaan", sanoo HRW:n Kiinan johtaja Sophie Richardson.

Amnestyn raportin mukaan viime vuonna Kiinassa tuomittiin satoja aktivisteja vankeusrangaistuksiin tai uudelleenkoulutusleireille. Kuolemantuomioista Kiina ei julkista tietoja. Edellinen laajamittainen toisinajattelijoiden pidätysaalto tapahtui marraskuussa 2012, kun vähintään 130 ihmistä pidätettiin pyrkimyksenä vaientaa kritiikki ja estää protestit kommunistisen puolueen vallanvaihdon kynnyksellä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia