Kolmasosalta ihmisistä puuttuu kunnon vessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kolmasosalta ihmisistä puuttuu kunnon vessa

Maailman terveysjärjestö ja UNICEF eivät usko vuosituhattavoitteisiin kirjatun vessatavoitteen toteutuvan.

Kolmasosalla maailman ihmisistä ei ole kunnollista vessaa vuonna 2015, mikäli nykyinen meno jatkuu, arvioivat Maailman terveysjärjestö ja UNICEF yhteisessä raportissaan.

Vuosituhattavoitteiden mukaisesti vuonna 2015 kunnollinen vessa tulisi olla 75 prosentilla ihmisistä, mutta tuoreimpiin saatavilla oleviin tilastoihin perustuvan raportin mukaan tavoitteen saavuttaminen tuskin onnistuu. Arviolta 2,4 miljardia ihmistä on silloinkin vailla vessaa.

Puhtaan veden osalta vuosituhattavoite sen sijaan on jo saavutettu.

Vuoden 1990 jälkeen lähes kaksi miljardia ihmistä on päässyt turvallisen sanitaation piiriin, mutta edelleen 2,5 miljardia on vailla kunnollista vessaa. Heistä miljardi tekee tarpeensa taivasalla, raportissa sanotaan.

Vessattomuus aiheuttaa ripulia, joka on yleisimpiä lasten kuolemaan johtavia syitä. Ripuli on syynä keskimäärin joka kymmenenteen lapsikuolemaan. Vaikka ripuli itsessään ei tapa, se aiheuttaa aliravitsemusta.

"Joka päivä satoja lapsia kuolee puutteellisen sanitaation takia. Tämä on valtava katastrofi siinä missä massiivinen maanjäristys tai tsunamikin", muistutti UNICEFin sanitaatiotyötä johtava Sanjay Wijesekera raportin julkistamistilaisuudessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia