Kolumbian rauhanneuvotteluissa läpimurto | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kolumbian rauhanneuvotteluissa läpimurto

Kolumbian hallitus ja Farc-sissiliike ovat ilmoittaneet historiallisesta edistysaskeleesta kohti rauhaa.

Kolumbian hallitus ja Farc-sissiliike ovat ilmoittaneet päässeensä yksimielisyyteen maanomistuskysymyksistä. Neuvottelutuloksen uskotaan auttavan sodan repimää maaseutua uuteen alkuun sekä tuovan lopun vuosikymmeniä kestäneelle sisällissodalle.

Maaoikeudet ja maanomistusasiat ovat olleet keskeisessä osassa Kolumbian 1960-luvulla alkanutta konfliktia. YK:n kehitysohjelman mukaan tällä hetkellä yli puolet maatiloista kuuluu vain hieman yli prosentille maanomistajia, tehden Kolumbiasta yhden maailman epäoikeudenmukaisimmista maista maanjaon suhteen.

Konfliktin seurauksena myös maan hyödyntäminen on ollut heikkoa ja maa-alueita on myös varastettu, hylätty tai pakkoluovutettu.

Uudessa sopimuksessa luvataan parannuksia viljelijöiden tilanteeseen. Pienviljelijöiden on tarkoitus saada muun muassa lainoja, teknistä ja juridista apua sekä poliisin suojelua.

Selkeitä lukuja maa-alueiden uudelleen luovutusten koosta viljelijöille ei ole julkistettu, mutta Kolumbian hallituksen pääneuvottelijan Humberto de la Callen mukaan maanomistuksen laillisilla haltijoilla ei ole pelättävää.

Ilmoituksen epämääräisyys on saanut hallituksen vastustajat kyseenalaistamaan prosessin rehtiyttä. Nykyisen hallinnon kriitikot ovatkin epäilleet hallituksen ja sissien yksimielisyyteen pääsyn vaatineen lehmänkauppaa.

Neuvotteluosapuolet ovatkin ilmoittaneet, että uudet säädökset astuvat voimaan vain jos lopullinen ja kattava rauha saavutetaan.

Rauhanneuvotteluiden on määrä jatkua 11. kesäkuuta, jolloin asialistalla on Farc-sissiliikkeen siirtyminen poliittiseksi liikkeeksi. Neuvotteluissa keskustellaan myös huumekaupasta. Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos on sanonut haluavansa lopullisen rauhansopimuksen valmiiksi kuluvan vuoden marraskuuhun mennessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia