Kolumbialaiset äänestivät kaivosyhtiötä vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kolumbialaiset äänestivät kaivosyhtiötä vastaan

Maailman suurimpiin kuuluva kullan louhija ei luovuta, vaikka paikalliset asukkaat vastustavat kaivosta kiivaasti.

(IPS) -- Kolumbialainen Piedrasin pikkukaupunki asettui kansanäänestyksessä vastustamaan alueelle suunniteltua kultakaivoksen rikastamoa. Siitä kuitenkin kiistellään, miten paljon kuntalaisten sana painaa, eikä kaivosyhtiö aio luovuttaa.

Heinäkuun lopulla pidettyyn äänestykseen osallistui Piedrasin 5 105 äänioikeutetusta 2 995, joista 99 prosenttia äänesti laitosta vastaan. Kolumbian lain mukaan päätös on sitova, jos uurnilla käy vähintään kolmasosa äänioikeutetuista.

Asia ei kuitenkaan ole sillä selvä. Kolumbian kaivos- ja energiaministeriö sanoo, että sen ja ympäristöviranomaisten päätökset ylittävät kuntalaisten vallan kaivosasioissa.

Vilja-aitasta avolouhokseksi

Eteläafrikkalainen kaivosjätti AngloGold Ashanti (AGA) on maailman kolmanneksi suurin kullantuottaja. Yhtiö saapui Kolumbian Toliman maakuntaan 2000-luvun alussa, ja sen kannattavuustutkimukset jatkuvat yhä La Colosassa. Sinne kaavaillaan pohjoisten Andien suurinta kullan avolouhosta.

Kaivosalue sijaitsee vajaan sadan kilometrin päässä Piedrasista Cajamarcan kunnassa, joka on tunnettu Kolumbian vilja-aittana. AGA arvioi La Colosassa riittävän louhittavaa 20–50 vuodeksi.

Tilanne riippuu kuitenkin siitä, pääseekö yhtiö laajentamaan tutkimusaluettaan, AGA-Kolumbian viestintäjohtaja Sandra Ocampo sanoo.

Jatkuvia kiistoja

Toliman maakunnan ympäristöviranomaiset ovat panneet AGAn useaan otteeseen toimenpidekieltoon. Viimeksi maaliskuussa sille määrättiin rangaistuksia toistuvista laiminlyönneistä.

AGA oli päättänyt perustaa La Colosan kaivosta palvelevan malminrikastamonsa Piedrasin kunnan Doiman kylään. Alueen riisinviljelijät nousivat vastahankaan kuultuaan asiasta tämän vuoden alussa.

Yhtiö yritti tammikuussa haastaa Piedrasin pormestarin Arquímedes Ávilan oikeuteen, koska paikkakuntalaiset estivät tiesuluilla yhtiön väkeä ja koneita liikkumasta alueella. Juttu kuitenkin raukesi. Lopulta pormestari Ávila päätti järjestää kansanäänestyksen.

Työ houkuttaa

AGA valittaa, että äänestyslipussa esitetyt väitteet myrkkyjen käytöstä, vesivarojen hupenemisesta ja muista kullantuotannon haitoista olivat pelkkiä ennakkoluuloja eivätkä vastaa todellisuutta.

Kolumbian tilastojen mukaan 33 prosenttia Piedrasin ja 28 prosenttia Cajamarcan asukkaista on köyhiä. AGA lupaa työllistää 1 500 henkeä suoraan ja 60 000 välillisesti sekä maksaa liki 360 miljoonaa euroa veroja ja rojalteja 20 vuoden aikana.

Epäily elää silti. "Kaivosyhtiö ostelee maatiloja. Jos ei halua myydä, jää saarroksiin ja vaille tulevaisuutta", eräs nimettömänä pysyttelevä cajamarcalainen viljelijä sanoo.

Lapset viestinviejinä

Kolumbian Cajamarcan syrjäkylien lapset ovat tuskin nähneet autoa aiemmin, pitkät koulumatkat taittuvat jalkaisin. Viime aikoina lapset on kuitenkin haettu lauantaisin autolla kotoa ylikansallisen AGA-kaivosyhtiön järjestämiin juhliin.

Kuntaan kultalouhosta puuhaava yhtiö on jakanut lapsille myös kannettavia tietokoneita ja saanut heistä toimintansa puolustajia. He vakuuttavat epäileville vanhemmilleen, että enemmistö Cajamarcan asukkaista kannattaa kaivosta ja uskoo sen hyödyttävän kaikkia.

Cajamarcan pormestari Evelio Gómez hyväksyy kaivoksen tulon, sillä AGA on lahjoittanut kaupungille ambulanssin ja kunnostanut koulurakennuksia.

Eräs Cajamarcan Anaiman kylän nimettömänä pysyvä asukas kuitenkin vakuuttaa, että kaivoksen vastustus on alueella yhtä vankkaa kuin kansanäänestyksen järjestäneessä Piedrasissa. (IPS)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia