Kolumbialaiset aktiivit toivovat Suomelta solidaarisuutta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kolumbialaiset aktiivit toivovat Suomelta solidaarisuutta

Tilastojen mukaan maassa on tapahtunut talouskasvua, mutta eriarvoisuus konfliktin keskellä on yhä arkipäivää, kertovat ihmisoikeusaktiivit.

"Suomella on valtaa vaikuttaa Kolumbian konfliktin lopputulokseen osana kansainvälistä yhteisöä eikä ministeriöiden tulisi uhrata ihmisoikeuksia talousintressien jalkoihin", sanoivat viime viikolla Suomessa vierailleet kolumbialaisaktivistit.

Kolumbian jo vuosikymmeniä kestänyt konflikti jatkuu edelleen ja erittäin vakavia ihmisoikeusloukkauksia tapahtuu koko maassa. Ihmisoikeusjuristi Olga Silvan ja maatyöläisten järjestön ACA:n, johtajan Antonio Amayan mukaan parhaillaan käynnissä olevien rauhanneuvottelujen aikana ihmisoikeusrikkomukset ovat vain lisääntyneet.

Pahimpana uhkana tilanteen muuttumattomuudelle pidetään Kolumbiassa pitkään jatkunutta kulttuuria ihmisoikeusrikkomusten rankaisemattomuudesta.

"Syyt konfliktiin ovat rakenteellisia kuten esimerkiksi tulonjaon epätasa-arvoisuus ja köyhien elämän näköalattomuus. Valtio ei kanna valtiollista vastuutaan terveydenhuollosta tai lasten koulutuksesta", sanoo Silva. Lapsia värvätään myös sotilaiksi ja tietolähteiksi.

Maaseudulla pienviljelijät ovat pyrkineet pysymään tiloillaan, mutta Amayan mukaan kyliä pommitetaan, jotta pienviljelijät jättäisivät tilansa ja muuttaisivat kaupunkiin. Arviolta 38 prosenttia Kolumbian väestöstä asuu maaseudulla. Köyhyys ja konflikti ajavat ihmisiä maalta kaupunkeihin ja kansainvälisten arvioiden mukaan Kolumbiassa on viisi miljoonaa maan sisäisiä pakolaisia.

Suuryhtiöt havittelevat pienviljelijöiden maa-alueita, koska alueille halutaan käynnistää kaivostoimintaa ja perustaa suurplantaaseja.

Myös Suomi tähtää Kolumbian markkinoille

"Pidän järjestömme suurimpana saavutuksena sitä, että useat meistä ovat onnistuneet pysymään omilla maillaan. Kolumbiassa järjestöjen työntekijät leimataan usein sisseiksi jos he kritisoivat hallitusta. Myös ACA:n jäseniä on teloitettu" Amaya kertoo.

Kolumbiassa vuonna 2011 voimaan tullut, Pohjoismaissakin kiitelty, laki ryöstetyn maan palautuksista on myös osoittautunut pettymykseksi. Laissa on oikeusopillisia kohtia jotka tukevat pyrkimystä saada maa jäämään uudelle omistajalle. Yhtään maapalstaa ei ole vielä palautettu ja hakuprosessiin lähteneitä pienviljelijöitä on murhattu.

Järjestöaktiivien mukaan Kolumbian taloudellinen tilanne näyttää tilastoissa parantuneen, mutta sosiaalinen eriarvoisuus on yhä arkipäivää.

Suomen ulkomaankauppa- ja eurooppaministeri Alexander Stubb ja joukko suomalaisia teollisuuden edustajia oli vienninedistämismatkalla Bogotassa toukokuun alussa. Suomi on myös avaamassa edustustonsa uudelleen Bogotassa ensi syksynä.

Silva ja Amaya puhuivat viime viikolla Suomen Lähetysseuran ja Kepan järjestämässä avoimessa keskustelutilaisuudessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia