Konflikti aiheuttaa hedelmättömyyttä Kašmirissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Konflikti aiheuttaa hedelmättömyyttä Kašmirissa

Konfliktista aiheutuu stressiä ja stressistä lapsettomuutta, mutta ongelmista vaietaan.

(IPS) -- Kašmirin konflikti aiheuttaa mielenterveys- ja lisääntymisongelmia varsinkin naisille. Ongelmista vaietaan – etenkin, jos kyseessä on naimaikäinen tyttö.

Psykiatri Mushtaq Margoob heräsi keskiyöllä puhelimen itsepäiseen pirinään. Soittaja oli hänen potilaansa.

"Ota minut vastaan nyt. Minulla ei ole aikaa huomiseen, saatan tappaa itseni", nuori nainen huusi.

Kašmirin psykiatrisen sairaalan osastonjohtaja Margoob oli hoitanut naisen masennusta vuosia. Naisella oli tohtorinkoulutus biotieteissä, ja hän tuli rikkaasta perheestä. Vuotta aiemmin hän oli mennyt naimisiin, minkä jälkeen masennusoireet vähenivät.

Ennen puhelua nainen oli saanut kuulla murskaavan diagnoosin. Hänellä oli todettu munasarjojen ennenaikainen vajaatoiminta, joka aiheuttaa lapsettomuutta.

"Jos en voi saada lapsia, minkä vuoksi elän?" hän tivasi psykiatriltaan.

Margoob pystyi auttamaan potilastaan hetkellisesti terapian ja lääkityksen avulla, mutta tieto hedelmättömyydestä on vienyt tämän takaisin syvään masennukseen.

Syynä konflikti

Kašmirin konflikti juontuu Intian ja Pakistanin erottamisesta vuonna 1947. Molemmat maat haluavat alueen itselleen.

Tilastojen mukaan 800 000 Kašmirin asukasta kärsii traumaperäisestä stressihäiriöstä. Suurin osa heistä on naisia.

Intian tuoreimman terveysselvityksen mukaan 61 prosentilla avioituneista kašmirilaisista naisista on yksi tai useampi lisääntymisterveyteen liittyvä ongelma. Intiassa osuus on keskimäärin 39 prosenttia. Munasarjojen ennenaikaisesta vajaatoiminnasta kärsii Kašmirissa jopa puolet hedelmättömistä naisista, mikä on epätavallisen paljon maan keskiarvoon, 1–5 prosenttiin, nähden.

Intiaan kuuluvassa Kašmirin laaksossa lapsettomuus lisääntyy hälyttävää vauhtia. Tutkimuksen mukaan 16 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista ei voi saada lapsia ilman lääketieteellistä apua.

"Stressi muuttaa aivojen rakennetta ja häiritsee välittäjäaineiden toimintaa. Muutokset johtavat fyysisiin ongelmiin, kuten kilpirauhasen vajaatoimintaan, joka puolestaan voi aiheuttaa lapsettomuutta", psykiatri Margoob selittää.

Ongelmasta vaietaan

20-vuotiaalla Mir Afreenilla on munasarjojen monirakkulaoireyhtymä. Sairaus on maailmassa yleisin syy hedelmättömyyteen, mutta Kašmirissa se oli ennen konfliktia tuntematon. Nyt siitä kärsii joka kymmenes nainen teini-ikäisiä myöten. Terveysasiantuntijoiden mukaan stressi on yksi pääaltistaja.

Afreenin äiti tuntee itsensä avuttomaksi tyttären sairauden vuoksi. Toisin kuin tavallisista sairauksista, Afreenin terveysongelmasta ei voi puhua edes hänen sisaruksilleen. Äiti pelkää tiedon lapsettomuudesta pilaavan tyttären avioliittomahdollisuudet ja sitä kautta koko elämän.

Konflikti aiheuttaa lapsettomuutta myös toisella tavalla. Sotavuosien aikana naisten keskimääräinen avioitumisikä on noussut 18–21-vuodesta 27–35-vuoteen. Kun perheen miespuoliset jäsenet saattavat kuolla konfliktissa, naisten on pakko kouluttautua ja mennä töihin ansaitakseen elantonsa. Avioliitto saa odottaa.

Jaettu Kašmir

Kašmir on Intian niemimaan vuoristoinen luoteisalue Intian, Pakistanin ja Kiinan raja-alueella. Koko Kašmirin alueen noin 14 miljoonaa asukasta elävät enimmäkseen maanviljelyllä ja karjanhoidolla.

Kašmirin ongelmat juontuvat vuodesta 1947, jolloin hinduvoittoinen Intia ja muslimien hallitsema Pakistan itsenäistyivät Britannian vallasta.

YK:n päätöslauselma lupasi kašmirilaisille oikeuden liittyä Intiaan tai Pakistaniin tai itsenäistyä. Äänestystä ei koskaan järjestetty, ja alue jaettiin Intian ja Pakistanin kesken. Maat ovat sotineet Kašmirista kolmesti. Selkkauksen arvioidaan vaatineen 80 000 kulonuhria.

Nykyisen Kašmirin alueesta noin kolmannes on Pakistanin hallinnassa, Kiina miehittää pientä kolkkaa ja Intia hallitsee loppuosaa. Intian autonomisen Jammun ja Kašmirin osavaltion kymmenmiljoonaisen väestön enemmistö on muslimeja. Siellä alkoi itsenäisyyttä vaativa liikehdintä 1989.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia