Korkein oikeus esti yritysten ihmisoikeusrikosten käsittelyt Yhdysvalloissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Korkein oikeus esti yritysten ihmisoikeusrikosten käsittelyt Yhdysvalloissa

Ihmisoikeusjärjestöt pitävät päätöstä suurena takaiskuna ihmisoikeuksien toteutumiselle.

Yhdysvaltain korkein oikeus on päättänyt, ettei öljyjätti Shelliä vastaan nostettuja syytteitä ihmisoikeusrikkomuksista Nigeriassa käsitellä Yhdysvaltojen oikeuslaitoksessa. Oikeusjuttua on seurattu kansainvälisesti, sillä tapauksesta olisi voinut tulla historiallinen yritysvastuun ennakkotapaus.

"Päätös on suuri takaisku ihmisoikeuksien toteutumiselle ja yritysvastuun kehitykselle", kommentoivat ihmisoikeusjärjestöt.

Oikeusjuttu Shelliä vastaan nostettiin alun perin viime vuoden lopulla, ja sitä syytettiin tuen antamisesta Nigerian hallituksen väkivaltaiselle sortopolitiikalle 1990-luvulla.

Korkein oikeus perusteli kielteistä päätöstä sillä, että syytetyt olivat toisen maan kansalaisia, ihmisoikeusrikkomukset tapahtuivat vieraalla maaperällä ja syytteet koskivat ainoastaan avunantoa.

Päätös kumoaa kuitenkin jo vuonna 1789 voimaan tulleen ihmisoikeuslain, jonka perusteella myös vieraalla maaperällä tehdyt ihmisoikeusrikokset tulisi käsitellä Yhdysvaltojen oikeuslaitoksessa.

Laki on kuitenkin sen verran epätarkka, että tulkinnanvaraa riittää molempien tahojen puolustukseksi. Alun perin laki on koskettanut merirosvojen tekemiä ihmisoikeusloukkauksia ja siksi kielteisen päätöksen tehneet tahot perustelevat, ettei laki koske muita toimijoita.

"Yrityksiä, jotka osallistuvat kidutuksiin ja kansanmurhiin voidaan kutsua nykyajan merirosvoiksi", kommentoivat syytteen puolustajat oikeudessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia