Köyhyys ja katastrofi ovat kohtalokas yhdistelmä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Köyhyys ja katastrofi ovat kohtalokas yhdistelmä

Tulevaisuuden riskialueiden kartoituksessa paljastuivat Keniassa jo alkaneet piinavuodet, kirjoittavat Miriam Gathigah ja George Gao.

(IPS) -- Karunyun perheessä vain 72-vuotias isoäiti ja 7-vuotias pojanpoika selvisivät hengissä kovista ajoista Keski-Kenian Mukurweinissä. Isoisä ja viisi lasta menehtyivät kuivuuteen ja ruokapulaan.

Kuivuus iski 2009 Kenian keski- ja kaakkoisosiin ajaen 3,8 miljoonaa ihmistä ruoka-avun varaan. Vaikeudet jatkuvat, ja sadetta saadaan paikoin vain 200 milliä vuodessa.

Kenia kuuluu niiden 11 maan joukkoon, jotka ovat altteimpia katastrofien aiheuttamalle köyhyydelle, brittiläisen ODI-ajatushautomon tuore raportti kertoo. ODI kartoitti köyhyyden, katastrofien ja sään ääri-ilmiöiden maantiedettä vuonna 2030 ja havaitsi, että niiden vaikutusalueet menevät usein päällekkäin.

Kuivuuden kaltaiset hitaat katastrofit ovat pahimpia takaiskuja kehitykselle, varsinkin köyhällä maaseudulla, jossa ihmisillä ei ole sosiaalisia turvaverkkoja, ODI arvioi.

Katovuodet jatkuvat

"Istutan maissia ja papuja joka kaudella, mutta tulos on aina sama: kato ja nälkä", isoäiti Wambui Karunyu kertoo. Simon Mwangi Kenian pienten vuohitilojen yhdistyksestä vahvistaa, että tarina on Mukurweinissa tavallinen.

"Elämää täällä leimaavat köyhyys ja nälkä. Pitkittyneet kuivuuskaudet ovat johtaneet ahdinkoon, koska maataloutta korvaavia elinkeinoja ei ole", Mwangi selittää.

Hänen mukaan maissin ja papujen kasvatus onnistui ennen hyvin, mutta sateiden ennakoimattomuus ja toistuvat kuivuudet pilaavat sen eivätkä asukkaat osaa sopeutua muutoksiin.

Alueella pitäisi siirtyä paremmin kuivuutta kestäviin kasveihin, kuten ananakseen ja mangoon, mutta opastajiksi kaivataan maatalousneuvojia, Mwangi pohtii.

Rikkaat köyhtyivät

ODIn raportti kertoo, että kuivuusvuosina Keniassa syntyneet lapset jäävät aliravituiksi 50 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Vuosina 1997–2007 alle kymmenesosa Kenian köyhistä kohensi elintasoaan, kun taas 30 prosenttia vauraammista vajosi köyhyyteen, osin lukuisten luonnonkatastrofien seurauksena.

Ilmastonmuutoksen ennustetaan lisäävän luonnononnettomuuksia. ODIn mukaan jopa 325 miljoonaa köyhää 49 maassa altistuu äärimmäisille sääoloille vuonna 2030.

Se on jo todellisuutta Nyerin piirikunnassa Kenian Mukurweinissä.

"Päiväsaikaan ulkosalla ei näe juuri ketään, sillä on liian kuuma. Jopa maa kuumenee niin, ettei paljain jaloin voi kävellä", Mwangi kertoo.

"Ilman ruokaa ja vettä jääneet vanhukset nälkiintyvät ja kuihtuvat vähitellen pois", hän lisää.

Varautuminen vaikuttaa

ODIn mukaan kuivuuden, tulvien tai hurrikaanien vaikutukset riippuvat paljon siitä, miten valtiot ovat niihin varautuneet.

Vuonna 2010 Haitissa koettu 7,0 magnitudin maanjäristys tappoi 11 prosenttia vaikutusalueensa asukkaista, kun Chilessä 8,8 magnitudin järistyksen uhreiksi joutui vain 0,1 prosenttia.

Vuonna 2008 sykloni Nargis surmasi Myanmarissa 138 000 ihmistä, mutta yhtä voimakas hurrikaani Gustav vei vain 153 hengen Karibialla ja Yhdysvalloissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia