Köyhyys kurittaa kaupunkilaislapsia

05.03.2012

 

Lapsia Kiberan slummissa Kenian pääkaupungissa Nairobissa. (Kuva: The Advocacy Project / cc 2.0)Lapsia Kiberan slummissa Kenian pääkaupungissa Nairobissa. (Kuva: The Advocacy Project / cc 2.0)Maailman nopea kaupungistuminen tarkoittaa, että sadat miljoonat lapset eivät saa peruspalveluita, kuten puhdasta vettä, sanitaatiota tai koulutusta, YK:n lastenjärjestö UNICEF vuosiraportissaan.

Vuosittain ilmestyvän State of the World's Children -raportin mukaan kaupunkien palvelut eivät ole pysyneet maapallon nopean kaupungistumisen tahdissa. Yli puolet maailman väestöstä elää nykyisin kaupungeissa, heistä yli miljardi lapsia.

Perinteisesti on ajateltu, että lapset kärsivät köyhyydestä eniten maaseudulla, sillä kaupungeissa esimerkiksi koulutus ja terveydenhuolto ovat lähempänä. Kaupungeissa on kuitenkin valtavasti epätasa-arvoa, raportti muistuttaa.

Slummeissa palvelut ovat usein huonoja ja niitä on vaikea saada. Esimerkiksi vesi voi maksaa köyhille kotitalouksille 50 kertaa enemmän, koska he eivät kaupungeissa saa suoraan vettä verkosta, vaan joutuvat ostamaan sitä yksityisiltä myyjiltä, raportti toteaa.

Köyhillä perheillä ei kaupungeissakaan ole aina varaa koulutukseen. Raportin mukaan esimerkiksi Tansanian, Sambian ja Zimbabwen kaupungeissa koulunaloitus lisääntyi maaseudulla ja kaupungeissa 1990-luvun lopulla, mutta slummeissa vähentyi.

Ahtaissa slummeissa lapset myös sairastuvat helposti, koska sanitaatio toimii huonosti eikä terveyspalveluita ole saatavilla. Kaupungeissa lapset ovat myös alttiimpia katastrofeille, sillä usein köyhimmät perheet elävät hatarissa kodeissa, jotka on rakennettu tulva-alueille tai maanvyörymille alttiille rinteille.

UNICEFin mukaan ongelmien korjaamiseksi erityisen tärkeää on keskittyä oikeudenmukaisuuteen. Alkajaisiksi tarvitaan tarkempaa tietoa kaupunkien ongelmista, sillä tällä hetkellä tilastot usein niputtavat yhteen rikkaat ja köyhät kaupunkiasujat.