Kreikka kiristää viharikoslainsäädäntöä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kreikka kiristää viharikoslainsäädäntöä

Kreikan viharikoslainsäädännön kiristysehdotus saa kiitosta ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchilta, vaikka korjausehdotuksiakin löytyy.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kiittelee Kreikan hallituksen lakiehdotusta, jolla rasistisista viharikoksista rangaistaisiin vastaisuudessa ankarammin. Lain käsittelyssä ei tulisi nyt viivytellä, järjestö sanoo.

Rasistiset viharikokset ovat viime vuosina selvästi lisääntyneet talouskriisistä kärsivässä Kreikassa. Rikoksista ei kuitenkaan tähän asti ole koitunut merkittäviä sanktioita. Nyt suoran väkivallan lisäksi, myös väkivaltaan yllyttävä puhe tai kansanmurhan kieltäminen tulisivat rangaistaviksi. Myös järjestöt, jotka rikkovat sääntöjä, kiellettäisiin.

HRW on kuitenkin huolissaan, että juuri järjestöjen asema saattaisi uuden lainsäädännön puitteissa joutua ahtaalle. Lakiin tulisi selkeästi kirjata, ettei yksittäisen henkilön rikos saa estää koko järjestöjen toimintaa. Ainoastaan tapauksissa, jossa koko järjestö syyllistyy viharikoksiin tai niihin yllyttämiseen, on niiden rankaiseminen asianmukaista.

"Se, että lakiluonnoksessa on vielä ongelmallisia kohtia, ei merkitse sitä, että nyt on syytä viivytellä. Korjaukset pitää tehdä ripeästi, jotta laki saadaan voimaan", kommentoi HRW:n tutkija Judith Sunderland.

Hyvää lakiluonnoksessa on se, että usein siirtolaistaustaisia uhreja ja heidän perheitään pyritään suojelemaan, kunnes rikoksentekijät on rangaistu. Aiemmin myös esimerkiksi käännytyspelko on estänyt siirtolaisia ilmoittamasta rikoksista poliisille. Rikoksen tutkintamaksut, joista osa koituu uhrin maksettavaksi, pitäisi kuitenkin vielä poistaa, HRW suosittelee.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia