Kriisi uhkaa edelleen Sahelia

21.03.2012

 

(Kuva: Pablo Tosco / Oxfam International / cc 2.0)(Kuva: Pablo Tosco / Oxfam International / cc 2.0)

Parhaassakin tapauksessa yli miljoona alle 5-vuotiasta Sahelissa kärsii aliravitsemuksesta seuraavien puolen vuoden aikana, varoittaa YK:n lastenjärjestö UNICEF.

Jopa 15 miljoonaa ihmistä Sahelin alueella on vaarassa kärsiä ruokapulasta. Pahimmin kärsivät Niger, Mali, Burkina Faso ja Tšad. Esimerkiksi Nigerissä 5,4:ää miljoonaa ihmistä uhkaa nälkä.

Avustusjärjestö Oxfamin mukaan monissa Sahelin alueen maissa jo 10–15 prosenttia ihmisistä kärsii aliravitsemuksesta.

Tilannetta vaikeuttaa pakolaisaalto Malista, jossa hallituksen ja tuaregikapinallisten väliset taistelut ovat ajaneet kymmeniä tuhansia ihmisiä pakoon, osan Nigerin ja Burkina Fason puolelle.

Ruokakriisin taustalla ovat kuivuuden vuoksi epäonnistuneet sadot sekä siitä seurannut hintojen nousu. Ruuan hinta on 25–50 prosenttia ylempänä kuin viiden vuoden keskiarvo, ja hinnan pelätään yhä nousevan.

YK:n maatalous- ja ruokajärjestö FAO:n mukaan viljantuotanto Sahelin alueella laski 25 prosentilla viime vuonna. Järjestö on pyytänyt alueelle 69,8 miljoonan dollarin lisäavustusta. Suomen ulkoministeriö on myöntänyt Sahelin kriisin hoitoon puolen miljoonan euron määrärahan Kirkon Ulkomaanavulle, joka toimii Sahelissa yhteistyössä  Norjan kirkon ulkomaanavun ja Christian Aidin kanssa.