Uutiset Turkin ihmisoikeus- ja demokratiakehitys
Kriitikot tyrmäävät Turkin "orwellilaisen" verkkolakiuudistuksen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan lain ainoa tarkoitus on vahvistaa sensuuria ja hallituksen otetta internetistä.
Turkin uusi internetin valvontaa tiukentava laki on nostattanut voimakkaan vastalauseiden vyöryn maan sisällä ja maailmalla. Oppositio ja kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat vedonneet Turkin presidenttiin, jotta tämä torjuisi kriitikoiden orwellilaiseksi kuvaileman lakiuudistuksen.
Maan parlamentti hyväksyi viime viikolla kiistellyn lain, joka antaa valtiolle oikeuden estää pääsyn verkkosivuille ennen oikeudellista arviointia. Laki myös mahdollistaa viranomaisille pääsyn ihmisten selaushistoriaan, jota se velvoittaa verkkopalvelujen tarjoajat säilyttämään kahden vuoden ajalta.
Yksityisyyden suojan parantamisella perustelua lakia ovat Turkin opposition lisäksi kritisoineet myös oikeusasiantuntijat ja elinkeinoelämä. Istanbulin kaduilla lakiuudistusta vastustavat protestit kärjistyivät yhteenotoiksi mielenosoittajien ja poliisin välillä.
Lakiuudistusta vastaan kamppailleen kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan lain ainoa tarkoitus on vahvistaa sensuuria ja hallituksen otetta internetistä sekä lisätä ihmisten valvontaa. Parlamentin tekemää päätöstä järjestö pitää katastrofaalisena.
"Verkkosensuurin taso oli jo ennestään hälyttävä, mutta nämä muutokset vievät sen aivan uudelle tasolle. Vetoamme presidentti Abdullah Güliin, jotta hän ei allekirjoittaisi tätä Turkin perustuslain ja kansainvälisten sopimusten vastaista lakia", järjestön pääsihteeri Christophe Deloire toteaa.
Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet Turkin tiukkoja internetlakeja jo ennen uudistusta, ja myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on katsonut maan syyllistyneen rikkomuksiin estäessään eräässä tapauksessa pääsyn Googlen palveluihin. Kaikkiaan Turkin raportoidaan estäneen pääsyn yli 40 000 verkkosivulle.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia