Kristittyjä vainotaan Pakistanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kristittyjä vainotaan Pakistanissa

Papisto ja kiinteistökeinottelijat yllyttävät muslimien riehuntaa, kirjoittaa Irfan Ahmed.

(IPS) -- Verokirjanpitäjä Younas Gill istuu jalkakäytävällä ja tuijottaa tyhjää aukkoa entisen kotinsa kohdalla. Talo paloi maan tasalle, kun kiihkomuslimien joukkio riehui maaliskuussa kristittyjen asuinalueella Pakistanin suurimmassa kaupungissa Lahoressa.

Yli 150 perhettä menetti kotinsa Joseph Colonyssa, kun kolmituhantinen joukko sytytteli tulipaloja alueella.

Gill ja muut alueen kristityt asukkaat kertovat, että kohtalokkaan päivän aamuna poliisi kehotti heitä evakuoimaan alueen oman turvallisuutensa tähden.

Asukkaat poistuivat ja palasivat seuraavana päivänä talojensa raunioille. Poliisi oli osannut odottaa hyökkäystä, mutta epäonnistui sen estämisessä.

Pelko jäi

Gill perheineen elää nyt tukien varassa. Kaupunki auttaa talojen jälleenrakennuksessa, ja Lahoren kristillinen hiippakunta jakaa välttämättömiä tarvikkeita. Elämä normalisoituu, mutta pelko on jäänyt pysyvästi kristittyjen kortteleihin.

"Epäillyt tuhopolttajat on vapautettu, ja he voivat palata", Gill sanoo.

Paikallinen poliisipäällikkö vannoi, ettei vastaavaa enää tapahdu, mutta muutamaa tuntia myöhemmin muslimijoukkio hyökkäsi kristitylle Francis Abadin alueelle koillisessa Gujranwalan miljoonakaupungissa.

Kiista alkoi, kun muslimipapit syyttivät nuoria liian kovaäänisen musiikin soittamisesta lähellä moskeijaa. Sanaharkka yltyi kristittyjen ja muslimien katutaisteluksi, ja poliisi epäonnistui jälleen tilanteen rauhoittamisessa.

Tekaistuja syytöksiä

Yli 176 miljoonan asukkaan Pakistan on maailman toiseksi suurin muslimivaltio. 2,8-miljoonainen kristitty vähemmistö tuntee olonsa epävarmaksi tiukkojen jumalanpilkkalakien vuoksi. Profeetta Muhammedin häpäisijää uhkaa kuolemantuomio ja Koraanin loukkaajaa elinkautinen.

Vuosina 1986–2013 oikeusistuimet ovat käsitelleet 1 100 jumalanpilkkasyytettä. Syytteistä merkittävä osa on nostettu kristittyjä vastaan, Peter Jacob Pakistanin katolisten piispojen rauhanjärjestöstä kertoo.

"Syytökset ovat usein tekaistuja. Muslimien johtajat hyödyntävät niitä kiihottaakseen väkeään kristittyjen kimppuun", Jacob sanoo.

Joseph Colonynkin hävitystä edelsi jumalanpilkkasyyte. Erään asukkaan väitettiin tehneen "arveluttavia" huomioita profeetta Muhammedista.

Taustalla kiinteistöbisnes

Taustalla on kuitenkin muutakin kuin uskonnollista skismaa.

"Monesti kristittyjä vastaan nostetaan syytteitä, koska halutaan päästä käsiksi yhteisöjen maaomaisuuteen", lahorelainen juristi Haroon Suleman kertoo.

Moni kristittyjen asuinalue syntyi ei-kenenkään-maalle vuosikymmeniä sitten. Kaupunkien kasvaessa aiemmin arvottomien maatilkkujen hinnat nousevat. Joseph Colonyn alueella hehtaari maksaa nyt 4,5 miljoonaa euroa.

Kiinteistökeinottelijat yrittävät ensin neuvotella sopimusta koko asuinalueesta, jotta voisivat rakentaa sinne tavarataloja ja tukkuliikkeitä.

"Usein asukkaat kieltäytyvät tarjouksista, koska eivät halua muuttaa pois. Kiinteistömafia koventaa taktiikkaansa ja junailee väkivaltaa ja uhkauksia", Suleman sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia