Kroatian ihmisoikeustilanne vaatii edelleen petrausta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kroatian ihmisoikeustilanne vaatii edelleen petrausta

Erityisesti vähemmistöjen, maahanmuuttajien ja vammaisten oikeudet toteutuvat puutteellisesti eilen EU:hun liittyneessä Kroatiassa, raportoi Human Rights Watch.

Eilen Euroopan unionin varsinaiseksi jäseneksi liittyneellä Kroatialla riittää vielä työnsarkaa ihmisoikeuksien parantamiseksi, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Järjestön mukaan Kroatiaa on velvoitettu kehittämään lainsäädäntöään EU:n odotuksia vastaavaksi vuonna 2004 alkaneista jäsenneuvotteluista alkaen. Maa ei tästä huolimatta täytä vieläkään kaikkia ihmisoikeuksien piiriin kuuluvia vaatimuksia, HRW sanoo.

Viime kuussa tekemänsä maavierailun pohjalta HRW arvioi parantamisen varaa löytyvän erityisesti vähemmistöjen, maahanmuuttajien ja vammaisten oikeuksien turvaamisessa.

Esimerkiksi mielenterveyspotilaiden ja vammaisten laitostaminen on laajamittaista, mutta tuki ja olot ovat kurjia. Myös maahanmuuttajien ja vähemmistöjen oikeuksia tulisi järjestön mukaan selvästi parantaa. Vähemmistöryhmät, kuten serbialaiset ja romanit, kokevat etnistä syrjintää, paperittomien mahdollisuus saada peruspalveluita on käytännössä mahdotonta, ja turvapaikanhakijoiden olosuhteisiin ei ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota, HRW arvioi.

"EU:n tulisi kantaa vastuunsa eli valvoa ihmisoikeuksien toteutumista kaikissa jäsenmaissaan ja reagoida välittömästi, mikäli tällaisia rikkeitä tapahtuu", kommentoi järjestön alueellinen asiantuntija Hugh Williamson.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia