KUA haluaa lisää humanitaarisen avun hankkeita Etelä-Sudaniin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

KUA haluaa lisää humanitaarisen avun hankkeita Etelä-Sudaniin

Järjestö arvioi jopa puolen miljoonan eteläsudanilaisen lähteneen pakoon jo kuukauden jatkuneita levottomuuksia.

Kirkon Ulkomaanavun toiminta paikan päällä Etelä-Sudanissa on jälleen jatkunut, kun järjestön joulukuun puolivälissä maasta poistunut työntekijä palasi pääkaupunki Jubaan viime viikolla. KUA kertoo selvittävänsä parhaillaan keinoja humanitaarisen avun hankkeiden lisäämiseksi konfliktimaassa.

KUA:n maajohtaja Oskari Rantalan mukaan käynnissä oleva konflikti ei näy pääkaupungissa muuten kuin armeijan jatkuvina rekrytointeina. Hän toteaa kuitenkin väkivaltaisuuksien kärjistäneen jo syksyisten tulvien jäljiltä heikkoa humanitaarista tilannetta ympäri Etelä-Sudania.

"Täällä arvioidaan olevan jo liki puoli miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Lisäksi on raportoitu, että yli 70 000 kansalaista on lähtenyt rajojen yli pakolaisiksi naapurimaihin", Rantala sanoo.

KUA:n mukaan järjestö pyrkii suuntaamaan humanitaarisen apunsa kaikkein vaikeimmassa asemassa oleville ihmisille. Järjestön toteaa kuitenkin huonon turvallisuustilanteen muodostavan suurimman ongelman avun perille saamiselle, sillä monet pakolaiset ovat alueilla, joissa edelleen käydään taisteluja. Viime viikolla Lääkärit ilman rajoja -järjestö ilmoitti lopettavansa toimintansa pohjoisella Malakalin alueella sen jälkeen, kun aseistetut joukot ryöstivät järjestön leirin.

Kirkon Ulkomaanapu on aiemmin esittänyt julkisuudessa huolensa Etelä-Sudanin kriisin leviämisestä heimojen väliseksi sodaksi ja etnisiksi puhdistuksiksi. Tietoja etnisesti kohdistetuista iskuista ovat kertoneet myös Human Rights Watchin haastattelemat silminnäkijät.

Väkivaltaisuudet käynnistyivät Etelä-Sudanissa joulukuussa, kun presidentti Salva Kiir syytti entistä varapresidenttiä Riek Macharia vallankaappausyrityksestä. Jo ennen kriisin puhkeamista YK:n humanitaarisen avun koordinaation toimisto arvioi Etelä- Sudanissa olevan 4,4 miljoonaa avun tarpeessa olevaa henkilöä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia