KUA pelkää jo etnisiä puhdistuksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

KUA pelkää jo etnisiä puhdistuksia

"Monessa maassa, jossa toimimme, on todennäköisyys levottomuuksiin. Niiden kanssa pitää pystyä toimimaan. Joudumme myös ottamaan vastuuta rauhasta", Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja toteaa.

Keski-Afrikan tasavallassa, Etelä-Sudanissa ja Kongon demokraattisesta tasavallassa kuohuu. Kirkon Ulkomaanapu toimii aktiivisesti kaikissa näissä konfliktimaissa.

Kuinka työ näissä maissa voi jatkua, Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen?

"Läsnäolomme konfliktimaissa perustuu nimenomaan siihen, että voimme olla avuksi paikallisille ihmisille. Haluamme tukea paikallisten työtä ja tavoitteiden saavuttamista", Pentikäinen sanoo.

Vaikeat tilanteet saattavat kuitenkin pysäyttää Ulkomaanavun hankkeita kriisimaassa. Esimerkiksi Etelä-Sudanissa opettajainkoulutuksen uudistaminen voi siirtyä vuodella myöhemmäksi.

"Kouluja ja muita rakennuksia pommitetaan. Näin tuhotaan aiemmin tehtyä työtä. Siksi meidän pitää pystyä auttamaan myös konfliktien selvittämisessä", Pentikäinen painottaa.

Rauhantyöllä vakautetaan kriisimaita

Strategiansa mukaisesti Ulkomaanavulla on yhteistyötä sellaisissa maissa, joissa isot kansainväliset järjestöt eivät välttämättä toimi. Perimmäinen ajatus on puolustaa kaikkein heikoimpia.

Antti Pentikäinen harmittelee, etteivät Ulkomaanavun rauhantyön tekijät pystyneet estämään Keski-Afrikan konfliktin kärjistymistä väkivaltaiseksi. Hän on silti toiveikas, että osin Ulkomaanavun rauhanrakennustyöllä pystyttäisiin vakauttamaan kriisimaita.

"Tätä työtä teemme jo Kongossa, Etelä-Sudanissa ja Somaliassa. Lisäksi meillä on käynnissä neuvotteluja Syyriaan ja Myanmariin päin. Nigeriassa tuemme rauhantyötä kumppanin kautta."

Kirkon Ulkomaanavun budjetti Kongon, Etelä-Sudanin ja Keski-Afrikan rauhantyölle, humanitaariselle avulle ja kehitysyhteistyölle vuonna 2014 on yli 2,5 miljoonaa euroa. Rahoitusta on saatu omien varojen lisäksi muun muassa Suomen ulkoasiainministeriöltä.

Strateginen läsnäolo maksaa aina

Ulkomaanavun lyhyen aikavälin tavoite on saada Keski-Afrikan tasavaltaan lisää apua. Pentikäinen sanoo olevansa järkyttynyt väkivaltaisesta käänteestä maassa. Samalla hän viittaa naapurimaiden verisiin ja raakoihin konflikteihin.

"Kongon demokraattisessa tasavallassa normaali avustustyö ei riitä. Ei ole hyväksyttävää vain auttaa pakolaisia. Konflikti on saatava loppumaan, muun muassa paikallisen naisjuristien verkoston kautta", hän toteaa.

"Tilanne Etelä-Sudanissa näyttää pahemmalta kuin julkisuudessa näkyy. On pelko, että kriisi leviää heimojen väliseksi sodaksi ja etnisiksi puhdistuksiksi."

Ulkomaanapu on siirtänyt omaa kalustoaan sinne, missä sitä ei tuhota. Kaluston tuhoutuminen ei kuitenkaan ole Pentikäisen mukaan huolista tärkein. Strateginen läsnäolo maksaa aina.

"Meillä on vahva ammattitaito. Monessa maassa, jossa toimimme, on todennäköisyys levottomuuksiin. Niiden kanssa pitää pystyä toimimaan. Joudumme myös ottamaan vastuuta rauhasta", Pentikäinen tiivistää.

Työ ei saa pysähtyä

Ulkomaanavun työntekijöiden evakuointi nousi uutisiin.

"Joudumme siirtämään ihmisiä sodan jaloista. Se ei tarkoita sitä, että avun tarve lakkaa. Työmme ei saa pysähtyä", Antti Pentikäinen sanoo.

Keski-Afrikasta evakuoidut kaksi henkilöä työskentelevät tällä hetkellä Helsingissä.  Tilanteen rauhoittumista odotetaan, jotta paluu maahan työn jatkamiseksi onnistuu. Jo nyt se kuitenkin tarkoittaa sitä, että alustavia suunnitelmia joudutaan muuttamaan. Akuutti tilanne muutti työympäristön hetkessä.

"Seuraamme koko ajan tilannetta. Niiltä osin, kun on mahdollista, jatkamme työtä etänä", tiivistää humanitaarisen tiimin johtaja Elina Hakkarainen, joka palasi Keski-Afrikasta oltuaan siellä vasta kuusi viikkoa.

"Tarkastamme päivittäin maan tilanteen. Paluuta odotellaan."

Lisätietoja:

Antti Pentikäinen, toiminnanjohtaja, puh: 040 531 3514
Eeva Suhonen, tiedottaja, puh: 0400 103 286

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia