Kuuba trimmaa terveydenhuoltoaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuuba trimmaa terveydenhuoltoaan

Saarivaltion sote-uudistus tähtää parempaan laatuun ja kulukuriin, kirjoittaa Patricia Grogg.

(IPS) -- Kuubalaisilla on oikeus maksuttomaan terveydenhoitoon, mutta sen tasosta tuli 2000-luvulla paljon valituksia. Nyt hallitus koettaa parantaa laatua ja alentaa kuluja samaan aikaan.

Kuuba on 2000-luvulla lähettänyt paljon lääkäreitä muihin kehitysmaihin, muun muassa Venezuelaan, josta se saa vastineeksi edullista öljyä. Järjestely verotti kotimaan terveydenhuollon ydintä eli perhelääkärijärjestelmää, kertoo Kuuban perusterveydenhuollosta vastaava johtaja Emilio Delgado.

Tilannetta on yritetty korjata vuonna 2010 alkaneissa uudistuksissa, vaikka terveydenhuollon henkilöstöä on samalla supistettu.

Alalla työskenteli yli 580 000 henkeä vuonna 2009, mutta vuonna 2012 enää 490 000. Naisten osuus on pysynyt 70 prosentissa, tilastoi Kuuban terveysministeriö.

Lisää perhelääkäreitä

Delgadon mukaan terveydenhuollon väen vähennykset ovat jatkuneet tänä vuonna, mutta samalla perhelääkärien vastaanottojen määrä on lähes tuplattu vuotta 2010 edeltävältä tasolta. Se on nyt 11 550.

Perhelääkärijärjestelmän lukuisiin etuihin kuuluu se, että ihmiset eivät hakeudu turhan takia sairaalaan, Delgado selittää.

Kuuban sote-uudistuksessa on pyritty järkeistämään voimavarojen käyttöä ja hyödyntämään uutta teknologiaa, mutta myös rakentamaan uusia sairaaloita.

Professori Consuelo Aguilar on tyytyväinen tuloksiin: "Mieheni joutui kiireelliseen leikkaukseen viime viikolla, eikä hoidossa ole mitään valittamista. Jopa potilaille tarjottava ruoka on parantunut paljon."

Ulkomaalaiset maksamaan

Henkilökunnan lisäys ja kalliiden laitteiden hankinta nostivat Delgadon mukaan Kuuban terveysmenojen kansantuoteosuuden vuosina 2004–2009 lähes kaksinkertaiseksi eli 9,6 prosenttiin. Se vastaa vauraiden teollisuusmaiden lukuja.

Vuoden 2010 jälkeisillä uudistuksilla on kuitenkin saavutettu huomattavia säästöjä.

Lisää tuloja hankitaan kaupallistamalla ulkomaalaisille suunnatut terveyspalvelut kotona ja maailmalla. Delgado arvioi, että moni ulkomainen lääkäri voisi rahoittaa itse erikoistumisensa Kuubassa.

Kestävyys vaarassa

Kuubalaisen terveydenhuollon kestokykyä uhkaavat Delgadon mukaan myös alhainen syntyvyys, väestön vanheneminen ja syövän yleistyminen.

Vastauksena yhteiskunta aikoo kannustaa lasten hankintaa ja parantaa hedelmällisyyshoitojen saatavuutta. Varoja sijoitetaan myös syöpien toteamiseen ja hoitojen kehittämiseen, Delgado sanoo.

Hän korostaa, että tärkeintä on lisätä kuubalaisten tyytyväisyyttä ilmaisiin terveyspalveluihin. "Jos ihmiset ovat tyytymättömiä, on jatkettava syiden selvittämistä."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia