Kuuban uusi mies on kaunis macho | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuuban uusi mies on kaunis macho

Machojen maana pidetyssä Kuubassa yhä useampi nuorukainen hylkää miehisen karun estetiikkakäsityksen ja kuluttaa aikansa ulkonäköään hoitaen.

(IPS) -- Machojen maana pidetyssä Kuubassa yhä useampi nuorukainen hylkää miehisen karun estetiikkakäsityksen ja kuluttaa aikansa ulkonäköään hoitaen. Kauneimmankin kuubalaismiehen sisällä asuu kuitenkin perinteinen macho.

"Kaikkialla Kuubassa näkee kulmakarvojaan nyppiviä ja hiuksiaan värjääviä nuoria miehiä, jotka samaan aikaan asiaa edes ajattelematta käyttäytyvät perinteisen machosti", sanoo psykologi Airelav Pérez Bayamon lääketieteellisestä yliopistosta.

Pérez tutkimusryhmineen selvitti, seuraako miesten uudenlaista kauneuskäsitystä myös käyttäytymisen muutos. Löydösten mukaan machous säilyy ja sen säilymisessä kasvatuksella on suuri rooli.

Näyttää kuitenkin siltä, että perinteinen malli ei täysin vastaa nykynuorten tarpeisiin, ja se saa heidät panostamaan entistä enemmän kehoonsa ja ulkonäköönsä. "Ainakin jotakin on muuttumassa", Pérez toteaa.

Suurin osa nuorista miehistä selitti metroseksuaalisuuttaan joko tarpeella herättää naisten kiinnostus tai halulla seurata muotia.

"He sanoivat myös, että miesten ei tarvitse olla huoliteltuja, mutta se on mukavaa heille itselleen", toteaa Karelia Fernández, toinen tutkimusryhmän jäsen.

Keskiluokan muoti

Miestutkimus on viime vuosina kukoistanut Kuubassa. Kuubalaiset naiset ovat korkeasti koulutettuja ja muodostavat suuren osan maan teknisestä työvoimasta. Noin puolet lainsäätäjistä on naisia. Tutkijat arvelevat, että naisten vahva asema yhteiskunnassa vaikuttaa miesten käyttäytymiseen.

Miestutkija Alejandro Céspedes ei usko, että miesten kiinnostus omaan ulkonäköönsä johtaisi syvällisempään muutokseen. "Metroseksuaalisuus on muoti, jota seuraavat ovat enimmäkseen yliopisto-opiskelijoita. Mutta pohjimmiltaan se ei eroa patriarkaalisesta mallista."

Céspedesin mukaan metroseksuaaleja löytyy lähinnä hyvin toimeentulevan väen keskuudesta, eikä se olisi monille mahdollistakaan maassa, joka on kärvistellyt talouskriisin kynsissä jo parikymmentä vuotta.

"Se on normaalia ja yleistä, mutta henkilöä tai hänen seksuaalista suuntautumistaan se ei määrittele", sanoo Héctor Montiel, 19-vuotias havannalainen, joka nyppii kulmansa ja ajelee säärensä. "Kuubalaiset miehet ovat vähemmän machoja kuin ennen", Montiel vakuuttaa.

Käsitteen metroseksuaalisuus loi brittitoimittaja Mark Simpson 1994 kuvaamaan urbaaneja eurooppalaismiehiä, jotka keskittyivät ulkonäköönsä, käyttivät kosmetiikkaa ja poistivat karvoituksensa. Kuubassa ensimmäiset metroseksuaalit nähtiin 1990-luvun lopulla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia