Laaja tuomio Pussy Riot -yhtyeen vankeusrangaistukselle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Laaja tuomio Pussy Riot -yhtyeen vankeusrangaistukselle

Huliganismista ja uskonnonvastaisesta vihasta annettua tuomiota pidetään vakavana takaiskuna sananvapaudelle.

Venäläisessä tuomioistuimessa Pussy Riot –yhtyeen jäsenille huliganismista ja uskonnonvastaisen vihan lietsonnasta langetettu kahden vuoden vankeustuomion ankaruus on tuomittu laajasti.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan vankeustuomio on vakava takaisku sananvapaudelle, jota Venäjällä on rajoitettu muutoinkin viime aikoina. The Moscow Timesin mukaan epäillään, että presidentti Vladimir Putin olisi henkilökohtaisesti määrännyt tuomion.

Ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja on myös ihmetellyt tuomion kovuutta ja keskustellut asiasta Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa. Lavrovin mukaan tuomiot ovat täysin lainmukaisia ja vastaavaa lainsäädäntöä on muissakin maissa.

Ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch pitävät oikeudenkäyntiä Maria Aljohinaa, Jekaterina Samutshevitshia ja Nadezhda Tolokonnikovaa vastaan poliittisena. Heidät tuomittiin väärin perustein laillisesta, vaikkakin provosoivasta ja mahdollisesti joitakin loukkaavasta teosta, mutta teossa ei ollut kyse viharikoksesta.

Järjestöt vaativat vangittujen vapauttamista ja Amnestyn mukaan vangitut kolme naista ovat mielipidevankeja. Tukensa naisille ovat esittäneet useat julkisuuden henkilöt, kuten Sting, Madonna, Yoko Ono ja Björk, ja muun muassa Venäjän ortodoksinen kirkko on vedonnut vangittujen puolesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia